Regija
5

Pusić se u Iranu sastala s Rouhanijem: Saradnja za mir u regiji i Evropi

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Uprkos svim poteškoćama i problemima zabilježen je značajan napredak u nuklearnim pregovorima, istakla je ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić tokom razgovora sa iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem.

"Zabilježen je značajan napredak u nuklearnim progovorima. Svi koji žele mir i stabilnost u svijetu nadaju se da će se postići rješenje i sporazum kada je u pitanju iransko nuklearno pitanje", rekla je ministrica Pusić u vezi sa nuklearnim pregovorima.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani primio je danas hrvatsku ministricu koja se nalazi u službenoj posjeti Iranu te je istakao da postizanje rješenja zavisi i od volje suprotne političke strane.

"Iran zadržava pravo na nuklearnu energiju u mirovne svrhe i to ostaje naš stav u tom smislu.Tokom prošle godine postignut je značajan uspjeh i približili smo se konačnom rješenju, ali da bi se brzo došlo do rješenja potrebna je politička volja suprotne strane", rekao je predsjednik Rouhani.

"Postignuti dogovor doprinjet će miru, stabilnosti i sigurnosti u svijetu. Ovaj sporazum povećat će šanse za poboljšanjem odnosa obje strane", naglasio je Rouhani ističući da će postizanje dogovora o nuklearnom pitanju biti korisno za obje strane.

Iranski predsjednik čestitao je ministrici Pusić na održanim predsjednički izborima u Hrvatskoj, te je istakao da su Teheran i Zagreb uvijek bili u dobrim odnosima te da podržava razvoj odnosa dviju zemlja.

"Nestabilnost ili nesigurnost bilo koje zemlje može se brzo prenijeti na drugu zemlju ili regiju. Danas se teroristi okupljaju u zemljama kao što je Afganistan, Irak i Sirija, te kada se vrate u svoje zemlje sa sobom tamo donose i teroristička stajališta", rekao je Rouhani ističući da u današnjem svijetu sve zemlje ovise o stabilnosti, sigurnosti i razvoju druge zemlje

"U tom kontekstu Teheran i Zagreb mogu sarađivati kako bi u Evropi i regiji dominirao mir", istakao je Rouhani. 

Ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske danas se sastala i sa ministrom vanjskih poslova Irana Muhammedom Cevadom Zarifom.