Hrvati o ulasku u EU 22. januara
0

Pusić: "Ne" na referendumu bitno mijenja proces integracija

SRNA
Vesna Pusić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Vesna Pusić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Hrvatski ministar inostranih poslova Vesna Pusić izjavila je da bi proces evropskih integracija bio bitno izmijenjen ukoliko bi građani Hrvatske na referendumu odbili ulazak u EU, jer onda evropska strana odlučuje da li će pričekati da se formira grupa zemalja iz susjedstva koje će zajedno ući u Uniju.

Ukoliko bi građani odbili ulazak u EU, kaže Pusić, do ponavljanja referenduma mora proći najmanje šest mjeseci do godinu dana.

"Međutim, 'da' na ponovljenom referendumu ne bi garantovalo da se proces nastavlja gdje je stao, ne bi značilo ratifikaciju, jer onda evropska strana odlučuje da li će pričekati  da se formira grupa zemalja iz susjedstva koja će zajedno ući u EU", poručila je Pusić.

Ona ističe da u javnosti postoji stav da je put prema članstvu u EU za Hrvatsku već završena stvar, što, kako kaže, nije tačno. 

"Izrazito je važno poslati poruku svima da će biti onako kako građani odluče na referendumu 22. januara. Ako kažu 'da', Hrvatska ide prema punopravnom članstvu 1. jula 2013. godine, a ako kažu 'ne', cijela se stvar zaustavlja i bitno mijenja", rekla je Pusić i pozvala građane Hrvatske da u što većem broju izađu na referendum.

Ukoliko građani na referendumu kažu "ne" EU, kaže Pusić, Hrvatska ostaje bez 180 miliona eura za prilagođavanje, 449 miliona eura za projekte i više od milijardu eura koliko bi dobili za 2014. godinu. "Alternativa ulasku je ostati gdje jesmo, ali bez novca", navela je Pusić.

Prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja agencije Ipsos-Puls, na EU pozitivno gleda 51 posto Hrvata, što je pad od tri posto u odnosu na rezultate iz novembra prošle godine. Anketa pokazuje da na referendum planira da izađe 82 posto građana od kojih će 60 posto podržati ulazak u EU, što je pad od jedan posto u odnosu na rezultate iz novembra.