Regija
2

Pusić: Hrvatska se ne odriče ničega

Anadolija
Vesna Pusić
Vesna Pusić
Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vasna Pusić izjavila je gostujući u programu Hrvatskog radija da se "Hrvatska se ne odriče ničega" ukoliko Sabor Hrvatske ratificira Sporazum Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine, a prema kojem bi vrh Kleka, te Veliki i Mali Školj trebali pripasti Bosni i Hercegovini.

Pojasnila je da se o ratifikaciji navedenog sporazuma u Hrvatskoj razgovaralo već nekoliko mjeseci, potvrđujući da će on sigurno ići u ratifikaciju u Sabor Hrvatske. Pojasnila je da će se ustavni stručnjaci morati odrediti o tome da li je za usvajanje dokumenta potrebna prosta ili dvotrećinska većina u Saboru.

"Hrvatska definira granice svog teritorija, onoga što faktički jest njen teritorij, ne samo na tim točkama nego na 1.000 kilometara granice. To je jedna procedura koja je dugotrajna i komplicirana i koja je postignuta u vrijeme kada je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman, a predsjednik BiH Alija Izetbegović. Bio je spreman za ratifikaciju 2005. godine. Iz nekih razloga tada nije ratificiran i vrlo je vjerojatno da će na taj način i u toj formi biti predložen za ratifikaciju. Svako rješenje ima svoje pluseve i minuseve, ali, zapravo u takvim stvarima vjerojatno jedna SWOT analiza pokazuje da li plusevi prevladavaju nad minusima. U ovom slučaju nam se činilo već prije nekoliko mjeseci kad smo počeli o tome razgovarati da je tako i vrlo vjerojatno će takav prijedlog u toj formi ići prijedlog u Sabor na ratifikaciju", kazala je Pusić.

Potvrdila je da je 27. jula u Motovunu sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom razgovarala o situaciji koja nastaje sa ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, a i sa činjenicom da od 1999. g. postoji potpisan, ali ne i ratificiran, Sporazum o granici između Hrvatske i BiH, i o činjenici da "Hrvatska prvo želi i treba spojiti svoj vlastiti teritorij, a i teritorij EU kad iduće godine postanemo članicom".

"Da, s druge strane, BiH ima interesa za Luku Ploče kao transportnu točku za BiH. To su teme o kojima, prema mom mišljenju je pametno i treba postići racionalne dogovore u korist obje zemlje i mislim da smo tu na dobrom putu", izjavila je Pusić.