{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pusić: Hrvatska se ne odriče ničega

A
1.8.2012. u 13:00
2
20
Pusić: Hrvatska se ne odriče ničega
2
Pusić: Hrvatska se ne odriče ničega
Vesna Pusić
Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vasna Pusić izjavila je gostujući u programu Hrvatskog radija da se "Hrvatska se ne odriče ničega" ukoliko Sabor Hrvatske ratificira Sporazum Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine, a prema kojem bi vrh Kleka, te Veliki i Mali Školj trebali pripasti Bosni i Hercegovini.
Pojasnila je da se o ratifikaciji navedenog sporazuma u Hrvatskoj razgovaralo već nekoliko mjeseci, potvrđujući da će on sigurno ići u ratifikaciju u Sabor Hrvatske.
Pojasnila je da će se ustavni stručnjaci morati odrediti o tome da li je za usvajanje dokumenta potrebna prosta ili dvotrećinska većina u Saboru.

"Hrvatska definira granice svog teritorija, onoga što faktički jest njen teritorij, ne samo na tim točkama nego na 1.000 kilometara granice. To je jedna procedura koja je dugotrajna i komplicirana i koja je postignuta u vrijeme kada je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman, a predsjednik BiH Alija Izetbegović. Bio je spreman za ratifikaciju 2005. godine. Iz nekih razloga tada nije ratificiran i vrlo je vjerojatno da će na taj način i u toj formi biti predložen za ratifikaciju. Svako rješenje ima svoje pluseve i minuseve, ali, zapravo u takvim stvarima vjerojatno jedna SWOT analiza pokazuje da li plusevi prevladavaju nad minusima. U ovom slučaju nam se činilo već prije nekoliko mjeseci kad smo počeli o tome razgovarati da je tako i vrlo vjerojatno će takav prijedlog u toj formi ići prijedlog u Sabor na ratifikaciju", kazala je Pusić.

Potvrdila je da je 27. jula u Motovunu sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom razgovarala o situaciji koja nastaje sa ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, a i sa činjenicom da od 1999. g. postoji potpisan, ali ne i ratificiran, Sporazum o granici između Hrvatske i BiH, i o činjenici da "Hrvatska prvo želi i treba spojiti svoj vlastiti teritorij, a i teritorij EU kad iduće godine postanemo članicom".

"Da, s druge strane, BiH ima interesa za Luku Ploče kao transportnu točku za BiH. To su teme o kojima, prema mom mišljenju je pametno i treba postići racionalne dogovore u korist obje zemlje i mislim da smo tu na dobrom putu", izjavila je Pusić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: