Regija
0

Pusić: Čačić je iz zatvora destabilizirao HNS i zato je izbačen iz stranke

Anadolija
Vesna Pusić (Foto: AFP)
Vesna Pusić (Foto: AFP)
Predsjedništvo Hrvatske narodne stranke (HNS) jučer je jednoglasno i u punom sastavu donijelo odluku o isključenju bivšeg predsjednika Radimira Čačića iz stranke. Danas je predsjednica stranke Vesna Pusić medijima iznijela razloge isključenja Čačića.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je da se podloga i formalni temelji za isključenje nalaze se u statutu i pravilniku o članstvu HNS-a.

"Meritumni razlozi nalaze se u činjenici da je u zadnjih deset mjeseci, otkad je Radimir Čačić na odsluženju zatvorske kazne, intenzivirao komunikaciju u javnosti koja je išla direktno na destabiliziranje stranke, naročito na sjeverozapadu, neovlašteno sazivanje sastanaka stranačkih dužnosnika. Na sve te poruke i akcije HNS deset mjeseci nije reagirao smatrajući da će ta aktivnost prestati u skladu s Čačićevim obećanjem prije odlaska na odsluženje kazne, da će se, ukoliko presuda bude pravomoćna, prestati baviti politikom", izjavila je predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

Pusić je kao dodatne razloge navela dogovore i razgovore u ime HNS-a o mogućim političkim partnerstvima u budućnosti:

"Naša je dužnost kao vodstva stranke da zaštitimo stranku od gubljenja vjerodostojnosti i destabiliziranja i da zaštitimo kolege na sjeverozapadu koji su u zadnje vrijeme bili pod naročitim pritiskom", rekla je Pusić osvrnuvši se na međimurski ogranak stranke kojeg je dio pružio podršku bivšem predsjedniku stranke Čačiću.

Novinarima na konferenciji podijeljene su kopije novinskih natpisa o Radimiru Čačiću u kojima najavljuje povratak na vrh stranke tokom posljednjih deset mjeseci.

"HNS se našao pred odlukom ima li budućnost i perspektivu koju smo započeli sa našim Timom 40 ljudi koji dolaze i smatrali smo svojom obavezom osigurati da HNS ima budućnost", poručili su predsjednica HNS-a Vesna Pusić i potpredsjednik stranke i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Radimir Čačić deset je mjeseci na odsluženju zatvorske kazne zbog automobilske nesreće u Mađarskoj u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Nakon odlaska u zatvor, Čačić je mjesto predsjednika prepustio bivšoj dopredsjednici stranke, Vesni Pusić.