{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pušenje u kafićima će opet biti dozvoljeno?

F
10.9.2009. u 16:16
0
1
Pušenje u kafićima će opet biti dozvoljeno?
0
Pušenje u kafićima će opet biti dozvoljeno?
Hrvatska vlada uputila je danas u saborsku proceduru izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojima bi se kafićima ponovno omogućilo da imaju prostor za pušenje, ali uz određene uvjete.
Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda uređuje se, naime, da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10 metara kvadratnih, te da prostor ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine javnog, odnosno prostora za usluživanje u ugostiteljskim objektima. Propisuje se i da uz ventilacijski sustav, prostor za pušenje mora biti opremljen i sustavom za filtriranje.

Vlasnicima kafića koji ne mogu ispuniti navedene uvjete, pak, omogućuje se da prostor za usluživanje odrede kao pušački prostor ukoliko on ima ventilacijski sistem koji omogućuje najmanje deset izmjena zraka na sat, odvod zraka onečišćenog duhanskim dimom iz pušačkog u otvoreni prostor kroz sistem za filtriranje, a goste kafića vlasnici su obavezni putem plakata, letaka i naljepnica educirati o štetnosti pušenja.

"Zakon se ne mijenja pod pritiskom, i dalje se čuva javni interes RH, a to je zdravlje", rekao je resorni ministar Darko Milinović koji je zahvalio Cehu ugostitelja HOK-a i Ministarstvu turizma s kojima se radilo na izmjenama. "Izmjenama se pooštrava i mogućnost reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda na način da se ono zabranjuje u prostorima gdje se prodaje duhan", dodao je.

Naglasio je kako zabrana pušenja i dalje ostaje za restorane, bolnice, škole, aerodrome.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medicinskoj oplodnji, a ministar Milinović odbacio je, kako je rekao, svaku sumnju i "pobio dezinformacije koje su kolale javnošću" da je Hrvatska jedina zemlja gdje nema mogućnosti medicinske oplodnje, da je ona obustavljena, da žena za svaki postupak oplodnje mora ići na bolne punkcije, kao i da parovi moraju ići izvan zemlje.

Izmjenama se omogućava dokazivanje statusa bračne zajednice izvanbračnim parovima, kako je rekao ministar "u roku pet minuta". "Ja sam to kolokvijalno rekao 'u roku pet minuta', vanbračni parovi će to moći dokazati potpisivanjem obrasca kod javnog bilježnika, a njega će pripremiti Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi", rekao je.

Također, mijenja se odredba prema kojoj dijete začeto medicinskom oplodnjom doniranom jajnom stanicom ili sjemenom nakon 18. godine može doznati ko su mu roditelji, ali uz pristanak darivatelja sjemene, odnosno jajne stanice.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič zadovoljna je činjenicom da je došlo do izmjena zakona te najavila da će ga podržati kada se izmjene odredbe vezane uz pohranjivanje embrija.

Premijerka Jadranka Kosor je izrazila zadovoljstvo zbog izmjena zakona i dodala kako svako ima pravo na svoje mišljenje, te da oko prijedloga zakona nije bilo sukoba. "U Vladi nema rata, pa ne može biti pobjednika ni poraženih", rekla je.

I na početku današnje sjednice premijerka je poručila kako nema sukoba, te da, kako je rekla, jučerašnji spin o svađi i njenoj prijetnji ostavkom nije uspio.

Ponovila je da nastavlja s radom "jača i odlučnija no ikad", te najavila da od iduće sedmice počinju konsultacije za izradu budžeta za iduću godinu.

"Taj će budžet biti garancija za izlazak iz krize", naglasila je Kosor i navela kako je već treći ovogodišnji budžet bio "pokretač novih vjetrova".

"Autori spinova nek spinuju, svirači nek sviraju, a mi nastavljamo s radom", rekla je Kosor i dodala da su protekla dva mjeseca bila teška, ali učinkovita, te najavila da će se provesti analiza svih antirecesijskih mjera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: