500 metara od Arene
0

Pula dobija islamski centar od dva miliona eura

Sarajevo-x.com
Nakon Rijeke, islamski kulturni centar s džamijom na površini od skoro 2.500 kvadrata dobit će i istarski muslimani. U samom centru Pule tokom iduće godine trebala bi početi gradnja džamije, kao i pratećeg poslovno-stambenog kompleksa, a cijeli je projekt vrijedan oko dva miliona eura, piše zagrebački Jutarnji list.

Prikupljanje dokumenata

Prema riječima Esada Jukana, glavnog imama Istarske županije, novac ne bi trebao biti problem, a sredstva se prikupljaju donacijama. Pomoć je najavio i libijski lider Muamer el Gadafi. Jedino što trenutno koči početak gradnje je žalba jednog od komšija na lokacijsku dozvolu za poslovno-stambeni objekt.

"Posljednje dvije godine prikupljamo dokumentaciju za prvi projekt, džamiju, imamo lokacijsku dozvolu, no za drugi objekt komšija je podnio žalbu koja će, vjerujem, biti riješena. S obzirom na to da su ta dva objekta povezana, nema smisla počinjati graditi jedan bez drugog", rekao je Jukan.

U samom centru

Cijeli je projekt zapravo rekonstrukcija zgrade koja je u vlasništvu Medžlisa Islamske zajednice Pula. Građevinska parcela, predviđena Generalnim urbanističkim planom grada Pule, nalazi se u samom centru Pule, udaljena od amfiteatra Arene svega 500 metara.

Zahtjev za promjenu, odnosno dogradnju zgrade u vjerski objekt Islamske zajednice Pula i gradnju minareta predan je 2009. godine. Postojeća se građevina, napravljena za stambenu namjenu još 1895. godine, neće mijenjati u visinu, već će se samo neznatno dograditi s dvorišne strane. Minaret visine 17,5 metara gradit će se unutar dvorišta, uz samu zgradu, što će biti dva i po metra više u odnosu na sadašnju visinu zgrade.

Za 5.000 muslimana

Ovaj bi centar, smatra imam Jukan, trebao zadovoljiti potrebe više od 5.000 muslimana, koliko ih živi na području Pule i Istre, i to u idućih 50 godina.