Vandalizam u Beogradu
0

Psu odsječene sve četiri šape

Sarajevo-x.com
Foto: B92
Foto: B92
U beogradskom naselju Medak pronađen je pas kojem je neko odsekao sve četiri šape, javila je u četvrtak B92. Zahvaljujući brzoj reakciji stanovnika tog kraja grada, pas je prebačen kod veterinara gdje mu je pružena prva pomoć.

Prema riječima veterinara, jedina šansa da pas nastavi da živi je uz pomoć proteza, ali koliko je to izvodljivo, još se ne zna.

Jednogodišnjeg psa mješanca, Milu, pronašla je ispod automobila, u Ulici Radovana Simića Cige u Beogradu, Sandra Spoja. Kad je vidjela da su psu odsječene sve četiri noge, pozvala je instruktora pasa.

"Rekla mi je da tamo ima jedan pas kojem su isječene sve noge i da ne mogu da ga izvuku ispod automobila. Pošto radim kao vaspitač pasa, odmah sam došao da vidim šta mogu da uradim. Izvukli smo ga i odmah odveli kod veterinara. Pas je bio u veoma lošem stanju, dehidriran, nije jeo, rane su već počele malo da zarastaju i mora da je bio na ulici nekoliko dana, sigurno", rekao je Dejan Miletić, instruktor pasa, navodi B92.

Djevojka koja je pristvovala spasavanju psa kaže da pas nije pružao otpor i da je bio jako iscrpljen zbog bolova.

"Pas nije bio agresivan, bio je jako uplašen i već iznemogao, da kažem dehidriran. Jako je lošeg fizičkog i psihičkog stanja. Mi smo ga prevezli do ambulante na Bežanijskoj kosi", rekla je Jovana Jović.

Prema procjeni veterinara, pas je osakaćen ležao više od sedam dana, zadobio je upalu kostiju, izgubio dosta krvi i pravo je čudo kako je ostao živ.

"Kad su donijeli psa, bili smo zaprepašteni, to je pas kome su odsječene sve četiri noge. Nemoguće je da stradao u nekoj nezgodi, ovo je namjerno izvedeno", rekao je veterinar Miomir Ranđelović.

Ovako precizno sakaćenje nije mogla izvršiti jedna osoba, već je morala imati pomoć, smatra veterinar. Noge su jedino mogle da budu odsječene nekim oštrim predmetom, poput sjekire.

"Kad su me pitali da li je ovo mogao da uradi čovjek, rekao sam da nije čovjek nego nečovjek. Zamislite čovjeka kome su isječene ruke, iznad šaka, i noge iznad stopala, u kakvom je stanju i kako bi mogao da nastavi da živi", kaže Ranđelović.

Jedino rješenje za Milu, kako su nesrećnom psu spasioci dali ime, je ugradnja proteza koje se ne proizvode u Srbiji, ali i tada bi morala ponovo da uči da hoda. Dok ne bude udomljena, ostaće u veterinarskom stacionaru.