Nema zakona
0

Psi iz Hrvatske bore se u Bosni i Hercegovini

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zbog zabrane borbi pasa koja je u Hrvatskoj na snazi duže od deset godina vlasnici borbenih pasa, borbe u kojima učestvuju njihovi 'ljubimci' najčešće održavaju u Bosni i Hercegovini, gdje ne postoje zakonske prepreke takvim manifestacijama, piše Slobodna Dalmacija.

Borbe pasa su već duže od deset godina zabranjene u Hrvatskoj. Zakonska odredba je, naime, zabranila organiziranje mečeva i klađenje na njihov ishod. Nakon toga su uslijedili pokušaji da se i samo držanje opasnih pasmina stavi izvan zakona, ali je taj plan propao zbog tehničkih problema.

"Za prelazak preko granice pas mora jedino biti registriran, čipiran i vakcinisan protiv bjesnila", izjavio je dr. Tomislav Petroković iz Veterinarske ambulante Zagreb, dodajući kako često po zlu spominjani pit bullovi zakonski i spadaju u mješance, pa nema nikakvih prepreka za njihovo registriranje.

Borbe se najčešće organiziraju tako da se za jednu ulaznicu nudi pet do šest borbi i neograničene količine jela i pića. U publici, nasuprot uvriježenome mišljenju, često se nalaze u javnosti 'cijenjeni' građani, a ne samo pripadnici, kako se to očekuje, kriminalnog miljea.

Opklade, koje između vlasnika pasa najčešće teže do nekoliko hiljada eura, samo su mali dio u ukupnoj sumi 'u banku' jer ostalim gledateljima niko ne brani međusobne opklade.

Borilište za pse se zove pit, a borbe imaju svoja pravila. U slučaju pasivne borbe ili pokušaja okretanja, psi se razdvajaju na takozvani skreč u kojem dotad podređena životinja mora dokazati kako je još uvijek zainteresirana za borbu.

Uprkos svemu tomu, nerijetko se događa da meč završi smrću jednog od boraca, ali to nije pravilo, nego izuzetak. U dog-fightu kvantiteta donosi kvalitetu, tako da ozbiljni vlasnici uzgajivačnica imaju po dvadeset i više odraslih pasa.

Statistike kažu da su psi iz takvih štenara vrlo rijetko protagonisti napada na ljude jer vlasnici najčešće poduzimaju sve mjere opreza. Pit bull nije priznata pasmina jer nema standarde. Postoje primjerci teški više od trideset kilograma, ali i oni s jedva nešto više od polovine te mase.