Psi će uskoro otkrivati drogu, eksploziv i sumnjive osobe na granicama u Hrvatskoj

S
SRNA
13.1.2019. u 12:13
61
87
Psi će uskoro otkrivati drogu, eksploziv i sumnjive osobe na granicama u Hrvatskoj
61
Psi će uskoro otkrivati drogu, eksploziv i sumnjive osobe na granicama u Hrvatskoj Ilustracija: Shutterstock
Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske nabavlja pse koji će biti na granici, a radit će na otkrivanju eksploziva i droge.
Psi, koji se nabavljaju za potrebe Uprave za granicu, radit će i na zaštiti i traganju, a pomagat će i prilikom granične kontrole, kao što je otkrivanje osoba.

MUP je do 2018. imao sporazum sa Ministarstvom odbrane da isključivo nabavlja pse iz njihovog uzgoja, ali s obzirom na to da su potrebe MUP-a povećane raspisali su konkurs i pse nabavljaju od svih pravnih i fizičkih osoba iz Hrvatske, a u obzir dolaze i oni iz skloništa za napuštene životinje.

U sastavu Policijske akademije u Zagrebu nalazi se Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, gdje se u obuku jednog psa uloži oko 15.000 eura. Školovanje traje od šest do devet mjeseci, što zavisi od toga za koju će namjenu pas služiti, prenose hrvatski mediji.

Rukovodilac Centra Berislav Lankaš kaže da su psi zbog dobro razvijenog njuha sposobni da pretraže brže od čovjeka, pa tako jedan pas može da zamijeni do 30 policijskih službenika.

U hrvatskoj policiji najčešće su zastupljene takozvane radne pasmine pasa, odnosno belgijski i njemački ovčari i slični psi.

Veći psi uglavnom se koriste za zaštitno-tragačku namjenu, dok se uz veće pse za pronalazak eksploziva i droga mogu koristiti i manje pasmine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (87)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: