Regija
7

Prvomajski protest u Beogradu: I ovdje može da se desi Bosna

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Više hiljada sindikalnih aktivista i radnika učestvovalo je na mirnom protestu danas u Beogradu održanom povodom Međunarodnog praznika rada 1. maja, poručivši da ne prihvataju reforme koje će biti na uštrb radnika i radničkih prava.

Skup pod nazivom "1. maj nije 1. april, ne šalite se sa radnicima", koji su organizovali dva reprezentativna sindikata, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) u UGS Nezavisnost, održan je u podne na Trgu Nikole Pašića u centru Beograda.

Obraćajući se okupljenim građanima, radnički predstavnici su pozvali vladu da pregovara sa sindikatima poručivši da su najavljene reforme nove vlade neprihvatljive.

Kako je poručeno sa skupa "u Srbiji je više od osamsto hiljada nezaposlenih, više od milion građana živi ispod granice siromaštva, veliki broj je dužničkom ropstvu i strahu šta donosi sutra".

U Poruci upućenoj povodom Dana rada i radnika istaknuto je da dužina radnog vremena, visina isplata zarada i redovnost zavise isključivo od poslodavca, da se sva prava (nadoknada za prekovremeni rad, rad noću i za praznik) radnika tretiraju kao kočnica razvoju i investicijama.

"Na sceni su konstantni pokušaji da se plasiranjem plaćenih neistina dodatno satanizuju radnici i sindikati kao njihovi legitimni predstavnici, da se osudi svaki pokušaj otpora savremenom robovlasništvu. Zakoni se donose bez socijalnog dijaloga i partnerstva", navedeno je u pročitanom prvomajskom proglasu gdje je istaknuto da su svi radnici u strahu jer su "mnogi izgubili posao, a drugi nisu dobili".

Predsjednik SSSS-a Ljubisav Orbović je rekao da danas u Srbiji poručuju radnicima da rade 10, 12, 14 satia, a plaćaju ih samo za dva sata.

Orbović je kritikujući mjere vlade zbog podizanja PDV-a i solidarnog poreza rekao da je to ironija istakavši da ni to nije bilo malo pa će da smanje plate deset posto, te da ima najava da se smanje penzije do 25 posto.

"To je politika koju danas vode i koju žele da nam nametnu. Najveći je strah kuda će njihova ideja da nas vodi. Cilj svega ovoga je da se ponovi 2001. godina da se vratimo privatizaciji kada su govorili da treba sve privatizovati, treba da se oslobodimo loših radnika. Došlo je do toga da su uništene fabrike", naveo je Orbović rekavši da je radnicima obećavana plata do dvije hiljada eura, a da danas primaju dvjesto koju često i ne primaju.

On je ocijenio da je očito da nova vlada ide u privatizaciju javnog sektora i komunalnih preduzeća i da će tom privatizacijom doći do gubitka radnih mjesta i manjih plata.

Predsjednik UGS Nezavisnost je u obraćanju okupljenima poručio vlastima da su danas prisutni poštari koji su donijeli poruku u Beograd.

"Hoćete li da dođu i pošiljaoci. Hoćete li evoluciju - to su poštari ili revoluciju - to su oni koji su poslali poštare. Na vama je da birate", rekao je Čanak dodajući da su samo radnici, u lošem i dobrom pogledu reformisani.

Čanak je poručio političarima da je "došlo do duvara" i da nemaju razloga da 1. maj nazivaju praznikom zbog otetih razlika za praznovanje.

"Još uvijek je dan evolucije, ako zatreba bit će i dan revolucije", zaključio je predsjednik UGS Nezavisnost Nenad Čanak.

Radnici su nakon skupa prošetali centrom Beograda preko Trga Republike, Terazija do Trga Slavija gdje su položili cvijeće na spomenik vođe radničkog pokreta u Srbiji sa početka 20. vijeka Dimitrije Tucovića.

Čanak je u izjavi za Anadoliju istakao da je krajnje vrijeme da se zaustavi pad sistema političkih i ekonomskih vrijednosti u Srbiji i da je dosta poslatih poruka da se samo reformišu radnici i penzioneri.

"Hajde svi da se reformišemo, ovo je zajedničko društvo ili će se desiti ovo", izjavio je Čanak pokazujući na okupljene radnike koji su klicali "revolucija".

Na pitanje koliki su izgledi da se to desi Čanak navodi primjer Bosne gdje narod nikoga nije pitao kada će da izađe.

"Izašli su kad je prevršilo mjeru, to može da se desi i ovdje. To može da bude danas, sutra, ali ja tvrdim da je bolje da bude organizacija sindikata, da vlada ima sa kim da pregovara. Kad izađe narod onako od muke neće imat sa kim da se pregovara", poručio je on.