Srbija
0

Prvog dana bezviznog režima popunjeni svi letovi za evropske zemlje

SRNA
U avionima "Jat Airways" sutra, prvog dana bezviznog režima za građane Srbije, neće biti nijedno slobodno mjesto na letovima za evropske zemlje.

Portparol ove kompanije Mirjana Dragović rekla je da slobodnih mjesta nema, jer je u akciji "Jat Airwaysa", koja je trajala od 1. decembra do 12. januara, po promotivnoj cijeni od 19 eura prodato 5 700 karata za letove za šengenske destinacije.

Ona je istakla da su najprodavanije karte za Frankfurt, Pariz, Rim, Atinu i Beč, a zbog izuzetno velikog interesovanja uvedene su i karte po promotivnoj cijeni za Geteborg i Larnaku.

U "Železnicama Srbije" su saopštili da spremno dočekuju viznu liberalizaciju i povećan broj putnika, te da u međunarodnim vozovima ima mjesta.

U saopštenju iz ovog preduzeća podsećaju da su inter-reil vozne karte najpopularnije među mladima, jer omogućavaju da se u određenom vremenskom periodu koristi neograničeni broj putovanja evropskim prugama.

Pored toga, tražene su i povlastice reil-plus, reil plus Euro 26, siti star, Balkanfleksipas, Minhen specijal, Beč specijal.

Zahvaljujući tim povlasticama povratna karta drugog razreda do Budimpešte košta 26 eura, do Praga oko 155 eura, Minhena 142 eura, Beča 70 eura, a Venecije 108 eura.

Cijena povratne karte do Ciriha je 239 eura, Soluna 68 eura, Istanbula 97 eura, Sofije 41 eura, Kijeva 121 euro, Bukurešta 48 eura, Moskve oko 180 eura, a do Bratislave 85 eura.

Srbija je direktnim željezničkim vezama povezana sa svim najznačajnijim evropskim turističkim, saobraćajnim, ekonomskim i kulturnim metropolama - Minhenom, Budimpeštom, Bečom, Cirihom, Pragom, Solunom, Kijevom, Moskvom, Sofijom, Istanbulom, Venecijom i Bukureštom, kao i sa Zagrebom, Ljubljanom, Skopljem, Sarajevom i Podgoricom.

Za putnike koji putuju sopstvenim prevoznim sredstvom obavezan je zeleni karton i potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila.

Savjetnik zamjenika premijera Srbije Božidara Đelića zadužen za viznu liberalizaciju Vladimir Petronijević je istakao da ukidanje viza neće značiti i ukidanje standardne granične kontrole, pa građani trebaju da znaju kuda i zašto su se uputili, te koliko će dana ostati.

"Istovremeno je potrebno da građani poseduju od 40 do 70 eura za svaki dan boravka, da imaju zdravstveno-putno osiguranje, pre svega zbog svoje lične sigurnosti. Vrlo je važno naglasiti da se vizna liberalizacija odnosi na takozvane kratkoročne vize tipa C koje sada građanima omogućavaju da u zemljama šengenskog sporazuma borave 90 dana. ", rekao je Petronijević. On podsjeća da će bez vize granični prelaz poslije ponoći moći da prođu samo građani koji imaju biometrijske pasoše.