Beograd
0

Prvo priznanje UDBE o likvidaciji emigranata

FENA
Bivši načelnik beogradske tajne policije (UDBA), Dušan Stupar, prvi je viši policijski dužnosnik koji je, u razgovoru za emisiju "Insajder" Televizije B 92, javno priznao da je ta služba, štiteći sustav od "neprijatelja", ubijala emigrante i da je za to koristila poznate kriminalce, uključujući Željka Ražnatovića Arkana.

"Jedino je savezna UDBA za izvršenje određenih zadataka u inozemstvu koristila pripadnike podzemlja", rekao je Stupar u emisiji "Insajder" Televizije B 92, čiji je dio emitiran u četvrtak prije podne dok će cijela emisija biti prikazana navečer. On je potvrdio da je u te poslove bio uključen i Arkan, ali i "drugi koji su završavali zadatke za saveznu Udbu i koji su bili iz oficirskih obitelji".

"Bez obzira na to čime su se bavili, bili su vrlo patriotski orijentirani i oni su se i, mimo službe, borili tamo gdje su bili protiv emigracije, bilo u Njemačkoj ili Londonu... Oni su privatno, sami, kao patrioti, napadali četnike", rekao je Stupar naglasivši da ih je služba "apsolutno kao patriote" angažirala za izvršenje "određenih zadataka", odnosno za ubijanje isključivo u inozemstvu.

Tajna policija bivše Jugoslavije godinama je bila pod sumnjom da je po zapadnoj Europi i drugdje likvidirala emigrante, pretežno Hrvate, potom Albance i Srbe, u razdoblju od 1946. do 1990.