Evropska komisija kategorična
0

Prvo ispunjavanje kriterija vezanih za Kosovo, pa onda pregovori o EU

FENA
Srbija će dobiti datum početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji kad ispuni ključne kriterije vezane za Kosovo, kaže se u sažetku izvještaja o napretku koji će biti objavljen naredne srijede, a u koji je Tanjug imao uvid.

"Komisija će sačiniti izvještaj kad utvrdi da je Srbija ispunila neophodni stepen saglasnosti s kriterijima koje je Vijeće postavilo 5. decembra 2011, a naročito onima vezanim za Kosovo", navodi se u internom dokumentu Evropske komisije (EK) koji ocrtava strategiju proširenja za period 2012-2013, a u kome su sadržani ključni dijelovi izvještaja koji će biti zvanično predstavljen 10. oktobra.

Ovo u praksi znači da je Komisija odgodila preporuku da se Srbiji odredi datum pregovora dok ne dođe do "vidljivog i održivog poboljšanja u odnosu s Kosovom koji će omogućiti oboma da napreduju ka EU-u, a izbjeći uzajamnu blokadu", kako stoji u dokumentu.

U strateškom papiru se konstatira da je Srbija odmakla na putu da ispuni političke kriterije iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali da je neophodno obratiti posebnu pažnju na vladavinu prava, a naročito na reformu pravosuđa i nezavisnost ključnih institucija kao što je Narodna banka, kao i ojačati regionalnu saradnju.

Ovaj dokument osim toga sadrži i ocjene Komisije o drugim zemljama koje se nalaze u različitim fazama procesa pridruživanja, uključujući Hrvatsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju i Tursku.

Pun izvještaj Komisije o napretku u procesu pridruživanja bit će zvanično predstavljen u srijedu, 10. oktobra, nakon čega će ga komesar za proširenje Štefan Fuele detaljno obrazložiti vlastima u Beogradu.