Muamer Zukorlić
0

"Prvi uslov za novi genocid je zaboravljanje posljednjega"

FENA
Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić
Glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer Zukorlić poručio je da IZ u Srbiji neće prihvatiti deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici ako u njoj "bude falilo ijedno slovo od riječi genocid".

"Beograd, kao simbol vlasti, mora znati da između nas, i njega, između nas Bošnjaka kao nacionalnog korpusa i Beograda kao osovine vlasti, postoji nešto što se zove genocid", rekao je Zukorlić u subotu navečer u Novom Pazaru na završnoj svečanosti povodom obilježavanja trogodišnjice ujediniteljskog sabora zajednice kojom rukovodi.

Od subote je u proceduri u Skupštine Srbije prijedlog deklaracije o osudi zločina u Srebrenici koju je podnijelo 114 zastupnika vladajuće većine, prenio je Tanjug.

U prijedlogu deklaracije piše da Narodna skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice koji je u julu 1995. izvršen kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) i očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude i zločine počinjene nad Srbima.

Muftija Zukorlić je iznio tvrdnju da se taj genocid dešavao u jedanaest navrata, a zadnji je bio u Srebrenici.

Prvi uslov za novi genocid je zaboravljanje i omalovažavanje posljednjeg genocida, kazao je dalje Zukorlić.

"Hoću da mi se dokaže da je taj Beograd spreman ukloniti barijeru između nas, a koja se zove genocid, i to na deklarativan i praktičan način", naveo je muftija.

Bošnjaci u Srbiji više ne prihvaćaju ispriku, nije im, kaže, svejedno i zato "tražimo da napišete genocid", rekao je Zukorlić.

Zukorlić je zatražio "sto posto prava Bošnjacima, plus hedije i darove da nas malo paze i maze", a to se, dodao je, u evropskoj terminologiji zove pozitivna diskriminacija.