Hrvatska
0

Prvi sveštenik pedofil odlazi u zatvor

Sarajevo-x.com
Foto: Karmen Mrkić / CROPIX
Foto: Karmen Mrkić / CROPIX
Županijski sud u Rijeci potvrdio je presudu kojom je 65-godišnji sveštenik Drago Ljubičić, župnik iz Banjola na otoku Rabu, u decembru 2007. godine bio osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima.

Ljubičić je proglašen krivim za bludničenje nad ukupno petero dječaka u dobi od 8 do 11 godina koje je kao župnik i vjeroučitelj počinio u prostorijama Župne crkve Svete Lucije u Banjolu, te u prostorijama područne Osnovne škole. Prvi slučajevi zabilježeni su u proljeće 2003. godine, odnosno oko dvije godine nakon njegovog dolaska u tu župu, piše Jutarnji list.

Općinsko tužiteljstvo teretilo ga je da je dječacima prilazio za vrijeme oblačenja ministrantske odjeće i haljina, te im pod uzgovorom navodnog pomaganja u oblačenju, a zapravo s namjerom da zadovolji svoj nagon, zavlačio ruku pod njihovu odjeću ili ih preko odjeće dodirivao po intimnim dijelovima tijela.

Takve je stvari radio i dok je djecu vozio u automobilu. Sveštenik pedofil je za vrijeme vjeronauke tražio od učenika da mu sjedaju u krilo da pregledavaju sveske, a zatim ih je dodirivao preko odjeće. Od jednog dječaka je tražio da skine odjeću da bi mu pregledao ogrebotinu na nozi.

Na kraju postupka vijeće pod predsjedanjem sutkinje Tatjane Čargonje proglasilo ga je krivim i za tri djela u kojim je u više navrata bludničio nad dječacima osudila na kazne od po 10 mjeseci, a za dva slučaja jednog „pipkanja“ na 6 mjeseci zatvora. Potom mu je izreklo jedinstvenu kaznu od 3 godine.