Regija
1

Prvi susret Nikolića i Jahjage, predsjednika Srbije i Kosova

FENA
Predsjednici Srbije i Kosova Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga sastat će se prvi put u srijedu predvečer u Bruxellesu uz posredništvo visoko predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Ashton je najprije primila Nikolića, zatim slijedi susret s Jahjagom te na kraju zajednički sastanak utroje.

"Ovo je prvi susret između Republike Kosovo i Republike Srbija koja se održava na razini predsjednika. Ovdje smo ravnopravni kao neovisne i suverene države i ovaj susret znači otvaranje novog poglavlja na našem putu prema euroatlantskim integracijama", izjavila je Jahjaga prije susreta s Ashton. Nikolić nije davao izjave prije sastanka.

U Europskoj uniji ističu da ovaj susret ima simbolično značenje, koje treba potvrditi privrženost obiju strana normalizaciji odnosa.

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci već su se četiri puta sastali u organizaciji visoke predstavnice Ashton u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Maja Kocijančič, glasnogovornica Ashton, izjavila je da kontakti između najviših predstavnika Srbije i Kosova još nisu uobičajena stvar te da je to od iznimne važnosti za normalizaciju odnosa.

"Dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja važan su dio kriterija koje je Europska unija postavila zemljama zapadnog Balkana, a ovo je važan korak u tom pravcu", rekla je Kocijančič.