Saradnja s Kosovom
32

Prvi put zvanično uspostavljene veze između Sarajeva i Prištine

N. V.
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić boravi u službenoj posjeti Prištini na poziv predsjednice Republike Kosovo Vjose Osmani Sadriu, gdje učestvuje na Međunarodnom forumu "Žene, mir i sigurnost – WPS - Women, Peace, Security". Iskoristila je priliku i za prvo povezivanje Sarajeva i Prištine.

Obraćajući se učesnicima Međunarodnog foruma "Žene, mir i sigurnost", gradonačelnica Karić je poručila: "Aktivizam žena mora ostati nezaustavljiv proces, koji će dovesti do još veće njihove zastupljenosti u sve sfere društvenog života. Budimo podrška jedna drugoj. Za bolje sutra svih nas".

Karić se susrela s gradonačelnikom Prištine Përparim Ramom, čime su po prvi put i zvanično uspostavljene veze između prijestolnica Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo.

"Na moje veliko zadovoljstvo razgovarala sam s gradonačelnikom najmlađeg glavnog grada u Evropi. Cilj nam je povezati naše gradove, otvoriti brojne mogućnosti za saradnju u obostranom interesu", kazala je Karić.

Tokom susreta s kosovskom predsjednicom istaknuto je da jačanjem regionalne saradnje i dijaloga kreiramo ključne korake za ostvarivanje stabilnosti i prosperiteta cijelog Balkana.

Na tom putu je, istakle su sagovornice, jako važno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Kosova.

"Ovim činom Republika Kosovo iskazala je posvećenost istini i pravdi i odlučnost da bude aktivni sudionik svjetskog mirovnog pokreta", istakla je Karić te predsjednici Osmani Sadriu poklonila Cvijet Srebrenice.

Jedna od tema bilo je pitanje ukidanja viznog režima između BiH i Kosova.

U pratnji gradonačelnice Karić bio je gradski vijećnik Samir Bejić.