'Topla ljudska priča'
0

Prvi dani slobode Biljane Plavšić

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
"Željna sam sunca i vazduha!", bilo je prvo što je rekla Biljana Plavšić otvarajući prozor u svom stanu na beogradskom Vračaru, pišu srbijanske Večernje novosti, donoseći 'toplu' priču o prvim danima na slobodi haške osuđenice Biljane Plavšić.

Ušavši u stan Plavšićeva je najprije otvorila prozor kako bi 'osjetila slobodu', a zatim dugo razgovarala s bratom Zdravkom i snahom Vasilijom. U razgovoru Biljana je kazala da je veoma iscrpljena, no ipak sretna jer je slobodna i ponovo sa svojim najbližim.

"Ostali smo s njom sve dok nismo vidjeli da joj je odmor, ipak, potreban poslije svega što je proteklih godina i ovih dana preživjela: duge godine zatvora i dane priprema za put, koji je i nama i njoj bio nestvaran do samog susreta. Onda nas je ispratila, kao i njeno ljubazno obezbjeđenje", ispričala je Vasilija Plavšić za Večernje novosti.

Prvo jutro na slobodi Plavšićeva je dočekala pozivajući na kafu brata Zdravka i Vasiliju.

"Pozvala nas je na jutarnju kaficu. Bio je to nekad naš, porodični ritual u Sarajevu, prije rata, a i posle, u Banjaluci i Beogradu. Ma, gdje god da smo bili zajedno. Raspremili smo stočić, postavila je šoljice, one malene iz kojih se nekad pila kafa. Isti stočić, isti milje, na njemu iste njene šoljice, kao nekad. U trenutku, osjetilo se, kao da i nije bilo zatvorskih dana. Biljana je blistala. Nevjerovatna je njena nova snaga i snažna volja da nas preživljeno ne dotakne", ispričala je Vasilija dodajući kako je Biljana ponovo otvorila svoj telefonski imenik i telefonirala prijateljima koje nije stigla u utorak pozvati.

"U razgovoru, ona je ohrabrivala njih: „Ne brinite, dobro sam“. Govorila je kako miriše vazduh u Beogradu", istakla je Vasilija.

Nakon odsluživanja dvije trećine kazne u zatvoru Hinsebergu u Švedskoj, haška optuženica se poželjela i okrijepiti.

Snahi je rekla kako joj je potrebna jedna jaka pileća supa.

"Otrčala sam na pijacu i kupila jedno dobro pile i sav potreban zeleniš. Pristavila je sve to što sam donela. Čitav stan je zamirisao. Biljana umije lijepo da kuha. I njena majka, moja pokojna svekrva, sve nas je naučila vještini kuhanja. Zdravko i ja smo poslije otišli, željeli smo da se odmori", kazala je Vasilija novinaru Večernjih novosti.

Drugih zahtijeva Biljana nije imala, no brat Zdravko i njegova supruga odlučili su joj kupiti i novi televizor, jer kažu stari je bio dotrajao.

"Ni ovo nije trebalo, mada se obradovala. U trenucima kada mi odemo, značiće joj", kazala je Vasilija dodajući da Plavšićeva još nije spremna za susret s novinarima, te se izvinila u njeno ime moleći za strpljenje i razumijevanje.