Kosovo
0

Prvi dan EULEX-a protekao po planu i mirno

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predstavnici misije Europske unije na Kosovu EULEX-a izrazili su zadovoljstvo što su zajedno s kosovskim ustanovama u utorak preuzeli ovlasti od UNMIK-a na cijelom Kosovu, uključivo i sjeverni dio, a kosovski dužnosnici pozdravili su početak rada EULEX-a.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izjavio je da se raspoređivanjem EULEX-a na cijelom Kosovu potvrđuje teritorijalni integritet Kosova i najava zajedničkog rada u uspostavi vladavine zakona. Sejdiu je naglasio da će EULEX imati punu potporu kosovskih tijela.

Premijer Hashim Thaci je izjavio da će EULEX pomoći širenju ovlasti kosovskih ustanova na cijelom Kosovu te pomoći gašenju paralelnih srpskih vlasti na sjeveru Kosova.

Voditelj EULEX-a Yves de Kermabon je novinarima izjavio da će misija možda imati različit tempo rada u pojedinim mjestima, što će ovisiti o suradnji s mjesnim stanovništvom.

"Moramo osigurati da svi budu uz nas kako bismo djelovali učinkovito", rekao je voditelj misije.

Kad bude u cijelosti operativan, EULEX će imati 1900 pripadnika - policajaca, carinika i pravosudnih djelatnika iz EU-a, SAD-a i drugih zemalja - i 1100 članova osoblja s Kosova.

Kosovska policija je priopćila da je raspoređivanje prvog kontigenta pripadnika EULEX-a na sjeveru Kosova, gdje pretežito žive Srbi, prvi dan proteklo mirno.