Hashim Thaci
0

'Prva godišnjica nezavisnosti Kosova je uspjeh'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kosovska prva godina nezavisnosti predstavlja uspjeh iako je priznato od samo nekoliko desetaka zemalja, izjavio je u ponedjeljak kosovski premijer.

U intervjuu za Associated Press uoči prve godišnjice državnosti njegove zemlje, Hashim Thaci je izjavio kako je siguran da će još mnoge zemlje dati puno diplomatsko priznanje najnovijoj evropskoj zemlji.

"Kosovo će postati članica NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija i nas će priznati cijeli svijet", prognozirao je on.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 17. februara 2008. Iako je brzo priznato od Sjedinjenih Država i ključnih evropskih sila - uključujući Britaniju, Francusku, Njemačku i Italiju - samo 22 od 27 država članica EU su podržale njegovu nezavisnost.

Širom svijeta samo 54 države zvanično su priznale Kosovo, a neke od njih su sićušne zemlje poput Mikronezije i Maršalskih Ostrva koje nemaju mnogo utjecaja u svijetu. U danima euforije koji su uslijedili nakon objave nezavisnosti, Thaci je predvidio brzo priznanje od barem 100 zemalja.

Thaci je, međutim, insistirao da pad izražavanja solidarnosti nije oslabio njegovu krhku zemlju i kaže da nije razočaran.

"Nisu brojevi bitni, nego značaj onih koji su nas priznali", izjavio je on za AP u svom uredu dok su radnici radili na ukrašavanju glavne ulice u prijestonici kosovskim, američkim i zastavama EU.

Srbija se ogorčeno usprotivila priznanju nezavisnosti Kosova, koje je nekada bilo dijelom Srbije s 90 posto etničkih Albanaca. Rusija, srpska saveznica, također odbija priznati Kosovo.

Thaci je optužio srpsku vladu za podrivanje kosovske suverenosti i za "slijeđenje politike Slobodana Miloševića", pokojnog srpskog moćnika koji je poslao vojnike na Kosovo da uguše pobunu Albanaca u periodu 1998-99. godine.

Thaci je izjavio u ponedjeljak da je primio poruke s čestitkama od američkog predsjednika Baracka Obame i ostalih svjetskih lidera uoči godišnjice nezavisnosti koja će biti obilježena u utorak.