Regija
5

Prva crnogorska parada ponosa 24. jula u Budvi

Anadolija
Prva crnogorska parada ponosa bit će organizovana 24. jula u podne u Budvi, ispred zidina Starog Grada, saopšteno je danas iz LGBT Foruma Progres.

Na danas održanoj pres konferenciji, pored predstavnika organizatora parade ponosa, prisustvovali su i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i Nikola Janjušević, pomoćnik direktora Uprave policije.

Ne naglasivši da će prisustvovati paradi, Numanović je kazao da će Vlada svakako imati svog predstavnika, ali da još uvijek nije poznato ko će to biti, dok je Janjušević kazao je da će na paradi biti dovoljan broj policajaca kako bi se zaštiti učesnici i osigurala bezbjednost.

Direktor LGBT Forum Progres Zdravko Cimbaljević je u izjavi za agenciju Anadolija (AA) kazao da od crnogorske vlade očekuje da će se odgovorno postaviti prema održavanju ovog skupa.

"Ministru za ljudska i manjinska prava u ovom slučaju je po svakoj logici mjesto da bude u Budvi toga dana", istakao je Cimbaljević.

On je kazao da očekuje profesionalnu odgovornost Uprave policije i zaštitu učesnika u slučaju burne reakcije na paradu i eventualnog konflikta.

Kako organizatori ističu, Budva je zbog tekuće sezone i velikog broja pripadnika LGBT zajednice koji ljetuju u ovome gradu izabrana za mjesto u kojem će se pripadnici LGBT zajednice prvi put u Crnoj Gori okupiti javno.

Iz Forum Progresa su takođe najavili da očekuju podršku nekih javnih ličnosti paradi ponosa u Crnoj Gori.