{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Provincijski pakao Crne Gore

S
12.10.2009. u 11:30
0
26
Provincijski pakao Crne Gore
0
Provincijski pakao Crne Gore
"Što u crnogorskom turizmu znači 'all inclusive'? - Imaš i struju i vodu". Ovaj zluradi vic je u neformalnom izvještaju UN-a prikazan kao stvarnost. Je li to istina ili tek pokušaj UN-ovih birokrata da si poviše dnevnice? Ovom temom bavio se ovih dana njemački Deutsche Welle.
Glavni predstavnik Ujedinjenih naroda u Crnoj Gori Aleksandar Avanesov u internom izvješću kojeg je poslao u sjedište ove organizacije, vrlo je negativno ocijenio stanje u toj zemlji i posebno u njenom glavnom gradu Podgorici.

Crnogorski list Vijesti, koji se domogao Avanesovog "internog dokumenta" prenio je ove sedmice da je u njemu Podgoricu opisao kao provincijski grad, gdje je strancima otežan život i u kojem čak nema ni dobrog voća.

"Voda za piće se ne smatra potpuno čistom, posebno u ljetnom razdoblju, zbog neprikladnog sanitarnog održavanja kanalizacije i sustava cijevi", naveo je predstavnik UN-a dodajući da tamo nema ni centralnog grijanja.

Avanesov se žali i da se djelatnici UN-a u Crnoj Gori osjećaju izolirano, jer je život provincijski a mjesta razonode i rekreacije nisu prilagođena strancima. "Beograd je najbliže mjesto gdje takvo što postoji, ali zračni prijevoz do tamo nije pouzdan", potužio se Avanesov a prenosi DW.

Prema njegovom izvještaju, u Podgorici su nedostupne glavne međunarodne avio kompanije, osim Austrian Airlinesa, ali s ograničenim brojem sjedišta i visokim cijenama.

"Montenegro Airlines i srpski JAT su poznati po nepouzdanosti, a pružaju i vrlo slabe usluge te ograničeni broj destinacija", piše u izvještaju Avanesova.

Koordinator UN-a u Podgorici je također izvjestio da je u glavnom gradu Crne Gore "ograničen izbor mesa i mliječnih proizvoda".

"Vrlo je ograničen izbor kućnih potrepština, sijalica, svijeća, baterija, sredstava za čišćenje", dodao je. On je kao vrlo negativnu pojavu izdvojio i "millieu organiziranog kriminala" ali i "agresivno opasne navike za volanom".

Uz ove neugodne okolnosti koje muče strance, Avanesov je u izvještaju upozorio i na nasilje u porodici koje se u Crnoj Gori sve više nameće kao ozbiljan problem.

Žele više novaca?

Na sve ovo odmah je reagiralo crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova odbacivši navode iz internog izvještaja UN-a. Ministarstvo je izrazilo sumnju da su dužnosnici UN-a sve to napisali kako bi iz ssjedišta organizacije dobili više novca.

Sekretar Ministarstva Mirsad Bibović izjavio je da je Ministarstvo naložilo crnogorskoj misiji pri UN-u da na odgovarajućim adresama skrenu pažnju na kontradiktornost ocjena iz službenih i onih iz internih dokumenata agencija UN-a u Crnoj Gori te da odbace proizvoljno donijete zaključke u njima.

"Ministarstvo vanjskih poslova smatra neprihvatljivim i u suprotnosti s etičkim kodeksom međunarodnih civilnih djelatnika praksu da službenici UN-a dostavljaju Komisiji međunarodne civilne službe neobjektivnu sliku stanja u bilo kojoj zemlji, vođeni najvjerojatnije motivom dobijanja većih novčanih naknada", rekao je Bibović.

Prema pravilima UN-a, njihovi zaposleni dobijaju više novca ako rade u zemljama u kojima im je život otežan. Nadležna Komisija UN-a je Crnu Goru rangirala kao "A" destinaciju, odnosno zemlju izvan EU-a s najmanje teškim uslovima života.

Stalni predstavnik Crne Gore pri UN-u Nebojša Kaluđerović prosvjedovao je istog dana u New Yorku gdje se sastao s predstavnikom UN-ovog Programa za razvoj Mahmudom Ajubom. Ajub je, tvrde crnogorski izvori, izvještaj UN-ovog predstavnika u Podgorici nazvao neprihvatljivim incidentom i izrazio željenje zbog toga.

Je li UN-ov izaslanik pretjerao i je li samo od centrale pokušavao iskamčiti što više novca za sebe i svoje suradnike? Ima i glasova koji tvrde da je samo glasno kazao ono što što svi uzimaju zdravo za gotovo.

"Strance u Crnoj Gori možete odmah prepoznati po tome što ljeti u dva sata poslije podne stoje bespomoćno pred zaključanim prodavnicama. Iako na vratima piše da radi od 9-18, pokušate li ući, nema - 'zamandaljeno'. Odete do susjedne radnje - 'zamandaljeno'. Tamo jedino još stranci nisu shvatili da se u kupovinu lijepo ide pred večer", opisuje svoje doživljaje jedan turist koji svake godine na odmor dolazi na crnogorsko primorje.

"Na plaži vam se, dok uživate u suncu i svježem zraku, vrlo lako može dogoditi da vas odjednom obavije čadžavi dim iz neke obližnje radionice. To je sasvim normalno", objašnjava on dalje kroz smijeh, pomiren sa sudbinom...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: