Beograd pod opsadom
0

Protivnici Parade ponosa na policiju bacaju molotovljeve koktele i suzavce

SRNA
U širem centru Beograda, u okolnim ulicama blizu trase kuda bi trebalo da prođu učesnici Parade ponosa, protivnici ovog skupa, uglavnom mlađi ljudi, sukobljavaju se sa kordonima policiji, prema kojima su bacani molotovljevi kokteli, suzavac i kamenice.

Nekoliko izgrednika je uhapšeno, a najveći sukob protivnika parade i policije desio se u Tiršovoj ulici, u blizini Slavije, odnosno u blizini parka Manješ, odakle bi trebalo da krene parada, gdje su u jednom momentu izgrednici uspjeli da potisnu policiju.

Istovremeno, jedna grupa protivnika parade, predvođena raščinjenim monahom Antonijem, krenula je od Saborne crkve, blizu Kalemegdana, a potom Knez Mihajlovom, gdje ih je policija spriječila i razbila u dvije grupe. Policija je propustila samo raščinjenog monaha Antonija sa četvoricom sveštenika koji su nosili ikone, pjevali crkvene himne i nosili crkvene i zastave Srbije.

Sukobi policije i protivnika parade i dalje se nastavljaju. Jake policijske i žandarmerijske snage zaposjele su centar Beograda od Terazija i Slavije do ulaza u park "Manjež", gdje je počelo okupljanje učesnika "Parade ponosa", okolne ulice su blokirane, a grad stalno nadlijeću policijski helikopteri, javio je dopisnik Srne sa lica mjesta.

Predsjedništvo Srbije je ograđeno živim štitom specijalne policije opremljene za razbijanje demonstracija, a u Ulici Kralja Milana viđena je policijska konjica i policajci sa psima. Ispred hotela "Moskva" parkirano je desetak džipova policije i žandarmerije, a preventivno policija legitimiše sve osobe koje bi na bilo koji način mogle da ugroze održavanje parade.

Učesnici parade će, prema najavama organizatora, u 11.30 krenuti iz parka Manjež u šetnju ulicama Nemanjinom, Kneza Miloša i Masarikovom, a događaj će se završiti žurkom u Studentskom kulturnom centru.

Ovaj skup, koji obezbjeđuje oko 5 000 policajaca, biće zatvoren tokom šetnje i na "žurci" u Studentskom kulturnom centru, tako da niko neće moći naknadno da se priključi paradi, a kritična mjesta u gradu biće pokrivena video nadzorom.

Ove godine Paradu su podržali najviši državni zvaničnici, predstavnici EU i UN, kao i mnoge NVO i udruženja građana, a učešće su najavile brojne javne ličnosti, među kojima je i ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić.

Paradi se, međutim, protive brojne desničarske organizacije dok je na mreži "Fejsbuk" bilo i poziva na nasilje.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je najveći državni interes i interes policije da Parada ponosa prođe mirno, istakavši da će policija pružiti najveći mogući stepen obezbjeđenja. Tužilaštvo i policija su apelovali na građane da se uzdrže od nereda, upozorivši da će svako narušavanje javnog reda i mira biti sankcionisano.

Paradu ponosa ove godine organizuje gej-lezbejske organizacije GSA i Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti "Kvirija", uz pomoć gej Grupe za podršku iz Novog Sada i drugih organizacija.