Novinarska udruženja u Srbiji
0

Protivljenje zabrani TV stanica iz susjedstva

FENA
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u četvrtak su izrazili iznenađenje najavom iz srbijanskog Vijeća Republičke radiodifuzne agencije (RRA) da bi, zbog spornih autorskih prava, programi TV stanica susjednih zemalja uskoro mogli biti isključeni iz srbijanskog kablovskog sistema.

NUNS i NDNV zaprepašteni su najavom zamjenika predsjednika toga vijeća Gorana Karadžića da će vijeće donijeti pravilnik kojim će praktično biti zabranjeno emitiranje programa hrvatskih televizija (HRT1, HRT2, RTL, Nova) te još nekih televizija iz susjednih zemalja (OBN, BN, Atlas), zbog navodnog spora zbog autorskih prava, stoji u saopćenju dvaju novinarskih udruženja.

U saopćenju se podsjeća na Europsku konvenciju o prekograničnoj televiziji te Europsku direktivu o prekograničnoj televiziji, na temelju kojih, kako se ističe, članice Vijeća Europe ni na koji način ne trebaju sprječavati da se legalni program iz susjedne zemlje, koji ima dozvolu za emitiranje u matičnoj zemlji, gleda i u njihovoj zemlji.

NUNS i NDNV upućuju kako je zakonom o radiodifuziji predviđeno da spomenuto vijeće izdaje dozvole i onima koji program distribuiraju kablovskim sistemima, ali se sve do sada ono te obveze nije držalo.

"Sudeći po najavama, priča o autorskim pravima bit će 'selektivna' i odnosit će se samo na televizije iz susjednih zemalja. Pitamo predstavnike vijeća znači li to da su sa svim ostalim stranim televizijama, a koje nisu susjedne i koje ne emitiraju program na jezicima koji su slični srpskom, regulirana sva autorska prava?", ističe se u saopćenju.

Dvije orgnaizacije i dalje pozivaju to vijeće da se "okane arbitrarnog pristupa koji neodoljivo ima i politički prizvuk pokušaja zatvaranja Srbije u samu sebe" te da se okrene rješavanju problema medija u samoj Srbiji.

"Ako je vijeću doista stalo do reda u eteru, onda neka se potrudi prvo počistiti ispred svoje kuće i uvjeriti nas da je uistinu neovisno regulatorno tijelo, iako je toliko puta do sada pokazalo da uopće nije", dodaje se.

Beogradski mediji u četvrtak su prenijeli kako je zamjenik predsjednika srbijanskog vijeća Goran Karadžić izjavio da bi, zbog nereguliranih autorskih prava, programi TV stanica iz susjedstva uskoro mogli biti isključeni iz srbijanskoga kablovskom sistema.

Karadžić je kazao kako se u srbijanskom kablovskom sistemu emitiraju programi koji nemaju kupljena autorska prava za Srbiju, te da će pravilnik kojim će to biti regulirano vjerojatno biti prihvaćen na jednoj od sjednica vijeća u novembru.