Regija
0

Protiv Ive Sanadera još jedan proces?

SRNA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Protiv bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera uskoro bi mogao biti pokrenut i novi sudski proces u Hrvatskoj, .

Prema informacijama austrijske agencije APA, pravosuđe te države želi Hrvatskoj prepustiti krivični postupak protiv nekadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u slučaju sumnje u pranje novca.

Jedna banka iz Tirola podnijela je u decembru 2010. godine prijavu zbog sumnje u pranje novca, a sporno je bilo 1,3 miliona eura koji su se nalazili na Sanaderovom ili na računima člana njegove porodice. 

Portparol  bečkog državnog tužilaštva zaduženog za borbu protiv korupcije  Eva Habiher  potvrdila je da su Hrvatskoj poslali zahtjev za preuzimanje tog  predmeta, ali da još nisu dobili odgovor.

APA u svome tekstu prenosi riječi Sanaderovog advokata koji je rekao da je na tom računu bio novac koji je bivši premijer zaradio prije političke karijere, dok je još bio preduzetnik. Sanader je u međuvremenu tražio i obustavljanje postupka za pranje novca, ali je sredinom januara taj njegov zahtjev odbačen, te sada traje rok od dvije sedmice u kojima još može uložiti žalbu na odluku suda. 

Državno tužilaštvo  je u zahtjevu za preuzimanje predmeta napisalo da se krivično djelo dogodilo u Hrvatskoj te da se i osumnjičeni nalazi u Hrvatskoj. Habiherova je objasnila da bi Sanader u slučaju da u Hrvatskoj bude oslobođen optužbe i u Austriji prestao biti osumnjičenik.