Jan Kubiš
0

'Protiv duplih standarda u priznavanju država'

FENA
Pozicija Slovačke u vezi s jednostrano proglašenom nezavisnosti Kosova oslanja se na principijelnom pitanju da li međunarodno pravo treba da se poštuje samo tamo gdje nam se sviđa, istakao je u intervjuu bečkom dnevniku "Presse" šef slovačke diplomatije Jan Kubiš.

Kubiš je odbacio da je taj stav vezan za strah Bratislave da bi se Kosovom stvorio presedan za teritorije s velikom mađarskom manjinom u Slovačkoj.

"To bi bilo pojednostavljenje pitanja. Ne smiju se, međutim, prečuti veoma uznemiravajuće izjave pojedinih mađarskih političara da bi primjer Kosova mogao poslužiti drugim manjinama kao inspiracija", naglasio je Kubiš.

"Međutim naš stav oslanja se na principijelno pitanje da li međunarodno pravo u vezi sa suverenitetom i teritorijalnom integritetom država treba da se poštuje, tako da promjena može uslediti samo političkim putem uz obostrano pristajanje, ili treba da važi samo ono što nam se u trenutku sviđa", objasnio je on.

"Unutar EU mi smo u manjini, ali širom svijeta su države u većini koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Mnoge države Azije i Afrike su zbog te nezavisnosti veoma uznemirene", upozorio je Kubiš.

Govoreći o svom radu kao šef diplomatije, on je kazao da se ne kaje što je ušao u vladu 2006. godine, te naglasio da je nezadovoljan jedino time što nije ostvaren očekivani napredak u odnosima Mađarske i Slovačke.

"Međutim, za to je dugo nedostajala dobra volja na mađarskoj strani. Tek sada kada su mađarski partneri postali svjesni opasnosti unutrašnjeg ekstremizma i nacionalima, napredak u našim političkim odnosima želi i njihova strana", podvukao je šef slovačke diplomatije.