{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protestvovalo hiljadu zagrebačkih biciklista

F
FENA
3.4.2012. u 22:24
12
4
Protestvovalo hiljadu zagrebačkih biciklista
12
Protestvovalo hiljadu zagrebačkih biciklista
Oko hiljadu zagrebačkih biciklista protestvovalo je danas u organizaciji udruge Sindikata biciklista najprije ispred zagrebačke Gradske uprave, a zatim ispred zgrade MUP-a u Heinzelovoj tražeći da se riješe problemi vezani uz nedostatnu biciklističku infrasturkturu i, po njihovu mišljenju, nepotrebno kažnjavanje biciklista zbog takve infrastrukture te nedovoljnu sigurnost biciklista i drugo.
Biciklisti su se oko 17 sati okupili ispred zgrade Gradske uprave s natpisima na kojima je stajalo "Bicikli na ulice, auti u garaže!", " Infrastruktura, a ne diktatura!", "Potrubi ako voliš bicikl!", "Bicikl je rješenje za prometne probleme" i "Eee Milane, moj Milane".

Demonstarantima biciklistima govorio je predsjednik Sindikata biciklista Marko Gregović, koji je nakon toga otišao uručiti prijedloge i Gradskoj upravi darovati set za ping-pong tako da mogu, kako je rekao, uz partiju ping-ponga razmišljati o rješenjima.

"Protestvovat ćemo kao što su u Nizozemskoj protestvovali prije 40 godina i na taj su način

U svojim zahtjevima koje će predati MUP-u Sindikat biciklista ističekako u ime hiljada biciklista, čiji broj stalno raste, te u ime hiljada onih koji bi željeli voziti bicikl, ali se ne usude, traže neizostavnu suradnju na donošenju rješenja koja će pridonijeti povećanju sigurnosti biciklista kao bitnih sudionika u prometu.

Ističu kako traže izgradnju kvalitetne, sigurne i moderne biciklističke infrastrukture po uzoru na najnaprednije europske biciklističke gradove te izmjenu odgovarajućih zakona i propisa kako bi se bicikliste i pješake štitilo, a ne kažnjavalo i dovodilo u međusobne sukobe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: