Ko je naredio ubistvo?
12

Protestna šetnja u Beogradu povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića: Nas je ipak više

Klix.ba
Protesti pod nazivom "Prvi od miliona razloga – za Olivera", koje je nastavak protesta pod sloganom "Jedan od pet miliona" i "Stop krvavim košuljama" počeli su na platou pred zgradom Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Građani su se masovno odazvali pozivu da odaju počast Oliveru Ivanoviću, lideru građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" sa Kosova, koji je ubijen na današnji dan prije tačno godinu a do danas nije utvrđeno ko su počinioci i nalogodavci tog gnusnog zločina.

Organizatori dosadašnjih protesta su na prethodnom okupljanju pozvali da se na taj način obilježi godišnjica smrti političara sa Kosova. Tokom šetnje se, umjesto pjesama i skandiranja, sa razglasa puštaju dijelovi političkih govora koje je Ivanović držao u brojnim prilikama.

Okupljenima se obratio glumac Branislav Trifunović, citiravši riječi Olivera Ivanovića.

"Oliver Ivanović je na današnji dan brutalno ubijen sa šest metaka u leđa. Godinu dana kasnije ne zna se ni ko ga je likvidirao niti ko je izgovorio sva pitanja. Samo smo dobili informacije ko nije. Večeras ćemo šetati do Hrama u čast Olivera Ivanovića. U čast čovjeka koji je mislio svojom glavom i koji se do posljednjeg dana borio samo za mir i za zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu", rekao je Trifunović.

Naveo je da se večeras organizuje memorijalna šetnja za Olivera ivanovića.

"Molimo da pištaljke ostavite u džepovima. Molim vas da spustite transparente. Šetat ćemo u tišini za Olivera Ivanovića. Šetat ćemo zajedno sa porodicom Olivera Ivanovića koja je ovdje sa nama. Mi smo svi sa Oliverom i sa njegovom porodicom. Ko je naredio političko ubistvo Olivera Ivanovića? Kada priđemo Slaviji molim vas upalite svijeće, upalite svjetlo na telefonima da osvijetlimo ono što je 20 dana prije ubistva rekao Oliver Ivanović", kazao je Trifunović.

Na protestu su i brojni lideri opzicije – čelnici svih stranaka Saveza za Srbiju, ali i Nove stranke, Socijaldemokratske stranke i drugih političkih i građanskih grupacija. U ovoj šetnji, pri vrhu kolone, učestvuje i širi dio porodice Olivera Ivanovića, kako je ranije najavio njegov brat Miroslav Ivanović.