Regija
0

Protestna šetnja studenata u Beogradu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grupa studenata u organizaciji Studentske unije Beograda stigla je danas u protestnoj šetnji do zgrade Vlade Srbije, gdje će premijeru Vojislavu Koštunici predati zahtjeve u vezi sa aktuelnom političkom situacijom u Srbiji.

Okupljanjem ispred zgrade Vlade blokiran je saobraćaj u dijelu Nemanjine ulice u pravcu Željezničke stanice.

U jednom trenutku je došlo i do manjeg incidenta kada je žena prišla čelu kolone i pokušala da otrgne transparent "Brisel-Bolonja-Beograd", ali je blagovremeno reagiralo osiguranje skupa.

Iako je predsjednik Studentske unije Beograda Simon Simonović rekao da skup neće imati političku konotaciju, prethodno na platou ispred Filozofskog fakulteta kao i pred zgradom vlade, dijeljeni su leci Liberalno demokratske partije (LDP), a na jednom od transparenata piše "Ako stanemo, gubimo sve".

Studenti su se prethodno, u podne, okupili na platou a u šetnju su krenuli nakon jednosatnog okupljanja tokom kojeg su im se obratili član Protestnog odbora Srećko Šekeljić i prof. Elektrotehničkog fakulteta Srbijanka Turajlić.

Šekeljić je pročitao zahtjeve koje će predstavnici studenata uputiti predsjedniku vlade Koštunici.

Zahtjevi se odnose na potpisivanje političkog sporazuma sa EU, hapšenje i isporučivanje optuženih za ratne zločine Haškom tribunalu, ispunjavanje svih preuzetih međunarodnih obaveza države, kao i deblokadu rada svih institucija od kojih zavisi nesmetano funkcioniranje države, javio je Tanjug.

Okupljanje i šetnju organizirala je Studentska unija.

Omladina Demokratske stranke Srbije (DSS) pozvala je jučer studente Univerziteta u Beogradu da "ne nasjedaju na obmane" pojedinih studentskih i nevladinih organizacija i ne učestvuju u protestnoj šetnji.

U saopćenju Omladine DSS-a navedeno je da iza te akcije stoje podmlaci LDP-a i Demokratske stranke i da to nije omladinski i studentski skup, već politički, s ciljem da se izvrši pritisak na premijera da pristane na "podvalu EU i potpiše Politički sporazum".