|

Protesti u Sloveniji se nastavljaju uprkos ostavci gradonačelnika Maribora

Protesti u Sloveniji se nastavljaju uprkos ostavci gradonačelnika Maribora
2
F
FENA
7.12.2012. u 10:08
1
komentara
2

dijeljenja
Protesti u Sloveniji se nastavljaju uprkos ostavci gradonačelnika Maribora Foto: 24ur.com
Političko vrenje na slovenskim ulicama nastavit će se bez obzira na jučerašnju ostavku mariborskog gradonačelnika Franca Kanglera, navode u petak slovenski mediji
Manji protestni skupovi protiv lokalnih i državnih "političkih i ekonomskih elita" održani su u četvrtak u Kranju i Kopru, za danas popodne najavljeni su opet u Ljubljani i nekim drugim gradovima. Za idući petak Facebook grupe najavljuju "četvrti mariborski ustanak" sa zahtjevom da se raspusti prije dvije godine izabrano općinsko vodstvo i novi izbori za gradsku vladu održe zajedno s izborima za Kanglerova nasljednika, te da Kangler da i ostavku na članstvo u državnom vijeću.

Odlazak niz godina vrlo utjecajnog mariborskog političara i bivšeg člana parlamenta možda je samo početak domino-učinka od kojeg strahuju i mnogi drugi pripadnici elite koji odmah nakon izbora zaborave na birače i posvećuju se političkoj trgovini, navodi u petak u komentaru ljubljansko "Delo", najavljujući da će se "Facebook protesti" nastaviti idućih sedmica.

S druge strane, Kangler je u razgovoru za "Delo" rekao da iza njegove smjene stoji stara ljevica koja je poticanjem nemira "željela spriječiti pobjedu Boruta Pahora na predsjendičkim izborima i baciti državu na koljena".

Sličnu je ocjenu početkom sedmice za "Radio Ognjišče" dao premijer Janez Janša, rekavši da su protesti na kojima se čuju i antievropske parole, te usklici protiv njegove vlade, "koordinirani" s ciljem da se destabilizira vladajuća koalicija i promijeni rezultat izbora. Janša je uz to običnim "spinom" proglasio neke medijske informacije kako se među mirne demonstrante ubacuju organizirane ekstremističke skupine bliske njegovoj stranci s ciljem kompromitacije prosvjeda, te da se takvim glasinama želi sakriti stvarne organizatore.

Iako je ove sedmice slovenski parlament prihvatio zakon o mirovinskoj reformi i "štedljivi" budžet za iduće dvije godine, iz čega se moglo naslutiti određeno smirivanje socijalne i političke napetosti, nije jasno kako će na to djelovati najavljeni jednodnevni štrajk cijelog javnog sektora zakazan za 23. januara iduće godine, ukoliko vlada ne odustane od fiksirane proračunske pretpostavke da je masu za plaće javnog sektora u idućoj godini potrebno smanjiti za 5 posto, što su sindikati ocijenili "neprihvatljivim ultimatumom", a ministar Janez Šušteršič nečim o čemu pregovora uopće ne može biti.

U toj situaciji velika je nepoznanica što će naciji u svom nastupnom govoru prilikom inauguracije 22. ili 23. decembra poručiti novoizabrani predsjednik Borut Pahor i mogu li njegove poruke biti smirujuće s obzirom da ga velik dio javnosti doživljava kao dio etablirane "političke klase", a neki i kao "produženu ruku" premijera Janeza Janše protiv kojega je usmjeren značajan dio energije na uličnim prosvjedima.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...