Regija
0

Protesti u Skoplju: Policija ponovo spriječila skup ispred zgrade vlade

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U makedonskoj prijestolnici Skoplju danas su ponovo održani protesti nezadovoljnih nedavnom presudom makedonskog suda u procesu "Monstrum" u kojem je šest Albanaca osuđeno na doživotni zatvor zbog ubistva pet makedonskih mladića, prenosi Anadolija.

Riječ je o protestima koji su počeli 04. jula, a koji nisu održavani tokom bajramskih praznika. Današnjem skupu prisustvovalo je oko 100 demonstranata, što je znatno manje od ranije održavanih protesta u Skoplju i drugim mjestima Makedonije, Albanije i Kosova.

Protesti nakon džuma namaza počeli su ispred džamije "Jahja-paše". Makedonska policija je ispred trgovačkog centra "Mavrovka" spriječila demonstrante da idu prema zgradi vlade. Tu je došlo do nesuglasica između policije i demonstranata, ali nije bilo incidenata.

Jedan od organizatora protesta i rođak jednog od osuđenih, Bedri Haydari, tvrdi da je protest ispred zgrade vlade uredno najavljen i da će demonstranti svoje nove zahtjeve iznijeti tek na protestima na najavljenom mjestu.

Uzvikujući različite slogane, poput "Etnička Albanija!" i "Himna slobode!", demonstranti su izrazili gnjev činjenicom da je policija barikadom spriječila mirni pretest ispred zgrade vlade.

Demonstranti su se potom mirno razišli, a skup je, zbog kiše, trajao kraće od najavljenog.

Podsjećamo, nakon okončanja sudskog procesa "Monstrum" i izricanja doživotnih zatvorskih kazni za šest Albanaca za ubistvo pet mladića kod Smiljkovskog jezera 2012. godine, širom Makedonije i susjednih Albanije i Kosova počeli su protesti nezadovoljnih Albanaca. Tokom protesta 4. i 5. jula uhapšeno je osam demonstranata koji su kamenovali policajce. Šestorica su prvostepeno osuđeni na po tri godine zatvora, a dvojica oslobođeni.

Prvi masovniji protesti izbili su 4. jula, kada je nekoliko hiljada Albanaca izazvalo pometnju na ulicama Skoplja.

Od tada su protesti održavani svaki dan ne samo u Makedoniji, nego i u Albaniji i na Kosovu. Povremeno je dolazilo do sukoba s policijom. Organizaciju istih je preuzela registrirana grupa članova porodica osuđenih, a protesti su najavljeni svakog petka.