Jasno i glasno "NE"
8

Protesti u Dvoru u Hrvatskoj: Preispitati odluku o odlagalištu radioaktivnog otpada

D. Be.
Screenshot: RTRS
Screenshot: RTRS
Zbog najave izgradnje odlagališta radiokativnog otpada na Trgovskoj gori protestovali su i mještani Dvora u Hrvatskoj.

Pridružili su im se građani i vlast Petrinje i srpski predstavnici Gline.

Istovremeno, odbornici su na sjednici Skupštine odbili da saslušaju predstavljanje "Nacionalnog programa za zbrinjavanje radioaktivnog otpada."

Po ko zna koji put, iz Dvora na Uni poslana je poruka - "NE odlagalištu radioaktivnog otpada u kasarni Čerkezovac".

"Moja djeca ostaju tu, ne želim da se truju. Ko je svoju djecu spremio, to se zna a moja djeca ostaju", kategorična je Ana Džugumović iz Dvora na Uni, prenosi RTRS.

"Poslati poruku vijećnicima, pošto se u ovom trenutku održava opštinsko vijeće koje smo mi izabrali, da ispoštuju nas građane koji ne žele nuklearni otpad", kaže Vlado Ribić, predsjednik Štaba za odbranu Dvora od radioaktivnog otpada.

Opštinski odbor odbio je da sasluša predstavnike Fonda za finansiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško.

"Opštinsko vijeće se i dalje protivi ideji zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na području opštine Dvor", navodi Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor na Uni u Hrvatskoj.

Zabrinuti su i predstavnici okolnih opština. Iako Hrvatska u Krškom ne može više da odlaže otpad, rješenje, kažu, postoji.

"Ona može preuzeti ali može i platiti. Ali ona to ne želi platiti već želi ovdje to nama smjestiti. To je problem Hrvatske", kategoričan je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Branka Bakšić, zamjenica gradonačelnika Gline iz srpske nacionalne manjine, kaže da nije napravljena studija uticaja na okolinu.

Studija je u planu, ističu predstavnici Fonda. Tvrde, da će od odlagališta korist imati lokalna zajednica, jer će dobiti novac za razvoj.

"To se daje kao jedan privredni poticaj za zajednicu u kojoj je država to odlučila napraviti i kroz taj novac, a to je otprilike 300 miliona kuna", naglasio je Hrvoje Prpić, direktor Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, nuklearne elektrane "Krško".

Resorna ministarka Republike Srpske Srebrenka Golić nada se da će Hrvatska preispitati odluku o izgradnji odlagališta na granici s BiH.

Na to će upozoriti i na Godišnjoj konferenciji UNDP-a.

"Iskoristit ću priliku da apelujem na ambasade svih zemalja da oni diplomatskim putem pokušaju, u razgovoru sa vlastima Hrvatske da tu lokaciju prilagode onoj lokaciji što im predlaže Republika Slovenija, a to su mjesto Vrbine odnosno mjesto gdje nastaje taj nuklearni otpad", izjavila je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Resorno ministartsvo Republike Srpske obratilo se i članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, radi formiranja pravnog ekspertskog tima, koji bi zastupao sve lokalne zajednice u slivu Une.