Uhapšeno 17 osoba
0

Protesti u Beogradu zbog pogibije Đorđa Zarića

Sarajevo-x.com
U Beogradu je sinoć protestvovalo više desetina građana zbog pogibije Đorđa Zarića, kojeg je tokom intervencije ubio policajac Miljan Raičević. Kako javljaju srbijanski mediji sinoć iza 19 sati došlo je do neprijavljenog okupljanja mladih ljudi, na Trgu Republike u Beogradu, koji su se uputili u šetnju ulicama, no ubrzo nakon toga došlo je do nemira te je policija privela 17 lica, od čega deset maloljetnih.

Prema navodima srbijanske policije protestanti su nosili pogrdne transparente, te su kamenjem gađali pripadnike policije, pritom oštetivši policijsku kućicu ispred Vlade Srbije, zatim su razbili četiri prozora privatnog stana, oštetili jedno putničko vozilo hrvatskih registaracijskih oznaka, te porazbijali stakla na restoranu "McDonalds".

Učesnici skupa su također ometali saobraćaj u glavnom gradu Srbije postavljajući kontejnere na kolovoz.

Protiv pet lica od kojih su tri maloljetna, a dva punoljetna, biće podnesene krivične prijave nadležnom sudu zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nasilničkog ponašanja, izvijestila je Federalna televizija.

Inače, Okružni sud u Beograd je pokrenuo istragu protiv policajca Miljana Raičevića koji je osumnjičen za ubistvo dvadesetčetverogodišnjeg Đorđa Zarića.

Raičević se trenutno nalazi u jednomjesečnom pritvoru.