"Jedan od pet miliona"
141

Protesti protiv vlasti: Hiljade građana ponovo na ulicama Beograda

Piše: S.H.P.
Foto: BIRN
Foto: BIRN
Ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu održani su novi protesti "Jedan od pet miliona".

Hiljade Beograđana šetalo je ulicama Beograda noseći transparente s natpisima "Ima nas pet miliona", "Dosta laži, penzioneri su gladni", "Šetam ne želim da odem", "Reke vam ne damo, recite ne MHE", "Neću da ćutim" i mnogim drugim.

Foto: B92
Foto: B92

Razlog zbog kojeg su protestu dali ime "Jedan od pet miliona" jeste činjenica da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao kako neće uvažiti zahtjeve demonstranata i ako ih bude pet miliona.

Foto: B92
Foto: B92

Ovaj protest je organiziran zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića koji je krajem novembra zajedno sa Bobanom Jovanovićem i Markom Dimićem, aktivistima Levice Srbije brutalno pretučen uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju u Kruševcu.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Demonstraniti su mirno šetali i uzvikivali: "Vučiću lopove", a u pozadini se mogla čuti pjesma "Ay Carmela" Darka Rundeka koja pjeva protiv "ugnjetača", ali i druge partizanske pjesme.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Inače ovo je četvrta subota kako Beograđani protestuju, prvo okupljanje organizovano je 8. decembra pod nazivom "Stop krvavim košuljama", a drugo 15. decembra pod nazivom "Hajde da se prebrojimo".

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Zahtjev koji su demonstranti uputili Vučiću bio je da danas do 18 h smijeni Nebojšu Stefanovića te da dođe na Studentski trg da sasluša nezadovoljne građane.