Srbija
1

Protest u Beogradu protiv sporazuma sa Prištinom

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nekoliko stotina ljudi protestovalo je večeras u Beogradu zbog sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima između Kosova i Metohije i centralne Srbije.

Protest, koji je organizovalo desetak desničarskih organizacija, počeo je okupljanjem ispred Saborne crkve, gdje je istaknuta poruka „Nikad granica – Kosovo je Srbija“ za koju je rečeno da treba da je čuju u Prištini i Briselu i vlasti Srbije.

Okupljeni su potom u protestnom maršu prošli pored zgrade Predsjedništa, Vlade, Ustavnog suda, a šetnju su završili kod Hrama Svetog Save, gdje su prislužili svijeće za srpske žrtve na Kosovu i Metohiji.

Inicijativa "Nikad granica" predala je u petak zvanične zahtjeve predsjedniku Srbije, Vladi i Skupštini Srbije, te Ustavnom sudu sa zahtjevom da se izjasne o, kako kažu, pogubnim dogovorima sa Prištinom kojima se krši Ustav i vodi protivnarodna politika.

Među okupljenima bio je i potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, koji je Srni rekao da je u Beogradu privatno, ali da podržava zahtjeve organizatora okupljanja.

„Moji stavovi su uvijek jasni - Kosovo je dio Srbije, Haški tribinal je zapadni sud koji je napravljen da sudi Srbima, parcijalan je i nehuman“, rekao je Vlajki.

On je dodao da je apsolutno protiv sporazuma zbog koga su se okupili demonstranti. „To je odvajanje teritorije i priznavanje tzv. republike Kosovo“, smatra Vlajki.

Učesnici marša nosili su transparente „Nikad granica – Kosovo je Srbija“, „Svetog Save nam je zavet ostao da branimo naše Kosovo“, "Tamo gde je Gračanica ne sme biti granica" i "Glavu za Kosmet".

Marš su organizovali Pokret Dveri, Srbski obraz, Zavetnici, Naši, 1389, Savet sabora dijaspore, Pokret za Srbiju, Slobodna Srbija, Srpska narodna odbrana, Žekim, Vlada Srpske Krajine u progonstvu, Nacionalni pokret i Novi standrard.