Regija
0

Protest Srba na sjeveru Mitrovice

FENA
Foto: Večernji.hr
Foto: Večernji.hr
Blizu stotinu zaposlenih u srpskim pravosudnim tijelima na sjeveru Mitrovice protestvovalo je mirno u petak ujutro ispred zgrade okružnog i općinskog suda zbog najave da će od 1. marta ovlasti s UNMIK-a prijeći na EULEX, odnosno na kosovske institucije.

Oni su predstavnicima UNMIK-a izrazili nezadovoljstvo što se u sudu koriste pečatom Kosova koje srpski suci ne priznaju. Predsjednik paralelnog, srpskog okružnog suda Blagoje Miletić izjavio je da će "onaj ko bude provodio zakone u ovoj zgradi, imati i pravnu i faktičku vlast na sjeveru Kosova" te da će protestanti "ovisno o razvoju situacije odlučiti hoće li proteste nastaviti".

Sudsku zgradu osiguravali su pripadnici Kosovske policije, a glasnogovornik Kosovske policije za područje Mitrovice Besim Hoti izjavio je da su pripadnici KFOR-a bili prisutni u osiguranju glavnog ulaza u zgrade sudova i policijske stanice.

Pripadnici policije Kosova i policije EULEX-a su izbliza nadgledali odvijanje protesta u kojem nije bilo incidenata.

Tokom marta prošle godine dogodio se tragičan incident u objektima okružnog i općinskog suda nakon što su srpski zaposlenici u tim sudovima pokušali zauzeti zgradu. U intervenciji policije UNMIK-a i KFOR-a koja je nasilno istjerala srpske protestante poginuo je jedan policajac UNMIK-a, a stotinjak drugih policajaca i pripadnika KFOR-a te srpskih protestanata je povrijeđeno.