Regija
0

Protest protiv promjene naziva Republike Makedonije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko 200 ljudi sinoć je u centru Skoplja protestiralo protiv promjene ustavnog naziva Republike Makedonije.

Organizator demonstracija Svjetski makedonski kongres (SMK) saopćio je da je to miran protest “u odbrani ustavnog imena i za sjećanje na žrtve grčkog genocida nad makedonskim narodom”.

Skandirajući “Makedonija, Makedonija”, učesnici protesta zapalili su svijeće u parku nasuprot parlamenta, na spomenik makedonskim izbjeglicama iz Egejske oblasti.

“Niko nema mandat za bilo kakvu promjenu imena, osim ono što je utvrđeno na referendum 8. septembra 1991. godine, kada se većina građana izjasnila za samostalnu suverenu državu Makedoniju”, izjavio je predsjednik SMK Todor Petrov. Sa protesta vladi i parlamentu upućen je Memorandum o grčkom genocidu i Deklaracija za odbranu imena Makedonija.

"Makedonija ne može da dobije poziv za članstvo u NATO-u ako se u posljednjem trenutku ne razriješi spor oko imena te države, rekao je u srijedu u Bukureštu portparol grčkog ministarstva vanjskih poslova Jorgos Kumucakos.

"Grčka snažno podržava euroatlantske integracije zapadnog Balkana i politiku 'otvorenih vrata' NATO-a. Prijem novih članica zasniva se na ispunjenjima uvjeta svake pojedinačne zemlje, a jedan od kriterija za članstvo je izgradnja dobrih susjedskih odnosa", dodao je Kumucakos.

Portparol grčkog ministarstva naglasio je da, za razliku od Albanije i Hrvatske, Skoplje nije ispoštovalo sve kriterije za članstvo, na prvom mjestu svoju obavezu da potiče dobre odnose sa susjedima, prenijela je makedonska agencija MIA.

U svakom slučaju, vlasti u Atini nastavit će da se angažiraju u procesu pod nadzorom Ujedinjenih nacija kako bi se pronašlo rješenje spora oko imena Makedonije, dodao je Kumucakos.