Barikade ostale
0

Protekla noć na sjeveru Kosova bila je mirna

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na sjeveru Kosova noć je protekla mirno, a Srbi su ostali na barikadama, čekajući odluke odbornika skupština opština Zvečan, Zubin potok, Kosovska Mitrovica i Leposavić u vezi sa privremenim dogovorom o kontroli prelaza Jarinje i Brnjak, koji su postigli predstavnici Vlade Srbije i KFOR-a, javlja izvještač Srne.

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je Srni da će biti nastavljene konsultacije u vezi sa sporazumom, ali nije naveo da će sjednica skupštine Kosovske Mitrovice biti održana danas, već najvjerovatnije početkom naredne sedmice, čime se odgađa uklanjanje barikada.

"Barikade na putnim pravcima ostaju. U Zvečanu će KFOR, ali i ostali učesnici u saobraćaju moći da koriste alternativne putne pravce, dok će barikada u mjestu Rudare ostati", rekao je Pantić.

Barikade će ostati i u Zubinom Potoku, Zupču i Leposaviću, uz mogućnost korištenja jedne saobraćajne trake.

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak bez većih zadržavanja propušta se putnički saobraćaj, ali je primjetno povećanje broja američkih vojnika, koji će, kako je rekao kosovski premijer Hašim Tači, jedini kontrolisati prelaz Jarinje.

"Uspjeli smo da uspostavimo kontrolu na svim prelazima, zaokružimo državnu teritoriju", rekao je Tači i dodao da nema vraćanja na stanje od prije 25. jula.

On je istakao da će naredna mjera prištinskih vlasti biti uspostavljanje kosovskih sudova na sjeveru Kosova.
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je, nakon postizanja privremenog sporazuma, velika odgovornost na predstavnicima opština sa sjevera Kosova, koje, poručio je, ne smiju okrenuti leđa državi Srbiji.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović pozvao je građane da prihvate sporazum, poručivši im da moraju da sklone barikade, jer je to predviđeno privremenim sporazumom.