Uvedene nove mjere
0

Prošle godine 1.200 Makedonaca zatražilo azil u Švicarskoj

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Šef Federalnog biroa za imigracije Švicarske Mario Gatiker sastao se u glavnom gradu Makedonije sa ministricom unutrašnjih poslova Gordanom Jankulovskom kako bi razgovarao o povećanom broju zahtjeva za azil makedonskih državljana u Švicarskoj.

Jankulovkska je istakla da je glavna tema bila veliki broj zahtjeva za azil makedonskih državljana u Švicarskoj.

“Nakon uvođenja bezviznog režima Makedoniji, naši građani su postali jedna od zemalja iz koje stigne najviše zahtjeva za azil. Ali nakon saradnje dvije zemlje, broj neosnovanih zahtjeva za azil je smanjen. Cilj nam je da dalje smanjujemo broj neosnovanih zahtjeva za azil”, kazala je Jankulovkska.

Gatiker je izjavio da je godinama rastao broj zahtjeva za azil makedonskih državljana, a uvođenjem bezviznog režima, taj broj u 2012. godini je dostigao ozbiljne razmjere.

“Prije uvođenja bezviznog režima, do 2009. godine, iz Makedonije smo imali oko 200 zahtjeva za azil. Ali uvođenjem bezviznog režima u 2010. godini taj broj je udvostručen. Također, 2011. godine 900 osoba iz Makedonije je zatražilo azil u Švicarskoj dok je 2012. godine taj broj iznosio oko 1.200 osoba”, kazao je Gatiker.

Zaključio je da je prošle godine mjesečno u prosjeku 100 osoba iz Makedonije tražilo azil, ali da je nakon uvođenja određenih mjera u januaru je samo 12 osoba podnijelo zahtjev.