Regija
0

Proslava Ramazanskog bajrama u Zagrebačkoj džamiji

FENA
Muslimani diljem svijeta danas slave Ramazanski bajram nakon jednomjesečnog posta, a središnju svečanost u zagrebačkoj džamiji predvodio je predsjednik Mešihata Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić.

Govoreći vjernicima o važnosti posta u mjesecu ramazanu istaknuo je da je post velika kušnja islamske vjere; on vjernicima donosi sigurnost, mir, vjeru i samopouzdanje. Post ni danas nije izgubio na vrijednosti, jer ukazuje da se treba solidarizirati sa siromašnima i potrebnima, a u svijetu nikada kao danas nije bilo toliko siromašnih i obespravljenih, rekao je Omerbašić. Svrha posta je, dodao je, i susprezanje naših nezasitnih apetita, jer nas uči umjerenosti koja nam je danas najviše potrebna.

Govoreći o rezultatima rada u zajednici istaknuo je otvaranje prvog predškolskog dječjeg centra upravo pred početak ramazana te dobivanje lokacijske dozvole za izgradnju islamskog centra u Rijeci, što je potaknuto prije dvadesetak godina.

To je, naglasio je, nakon izgradnje zagrebačke džamije najveća zadaća islamske zajednice u Hrvatskoj. Podsjetio je da je počela izgradnju doma za starije i nemoćne osobe, kojih je u zajednici sve više.

Izrazio je zadovoljstvo vjeronaukom u školama, koji se održava već 16 godina, te istaknuo da njegovo uvođenje u škole nije bio promašaj.

Omerbašić je naglasio da islamska zajednica podržava ulazak Hrvatske u EU i da će, u granicama svojih mogućnosti, pridonijeti njezinom bržem ulasku u Uniju.

Govorio je i o odnosu islama s drugim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj napomenuvši da međureligijski dijalog nema alternative.

Suradnju s državom i s predstavnicima lokalne zajednice Omerbašiæ je ocijenio zadovoljavajućom te istaknuo da će ona i dalje biti na principu odvojenosti države od vjerskih zajednica. Ustvrdio je kako ima pojedinaca u tijelima vlasti koji se ne drže opće prihvaćenih principa i zakonskih rješenja kada su u pitanju vjerska prava i slobode.

Vjernicima u prepunoj zagrebačkoj džamiji pročitana je i ramazanska poruka reis-ul-uleme Mustafe Cerića.