{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proslava Kurban-bajrama u Zagrebačkoj džamiji

F
6.11.2011. u 10:31
0
1
Proslava Kurban-bajrama u Zagrebačkoj džamiji
0
Proslava Kurban-bajrama u Zagrebačkoj džamiji
Muslimani diljem svijeta slave danas Kurban-bajram, njihov najveći blagdan, a na svečanoj jutarnjoj molitvi sabah-namaza u Zagrebačkoj džamiji okupio se veliki broj islamskih vjernika, predvođeni vodstvom Mešihata islamske zajednice na čelu s muftijom Ševkom Omerbašićem.
Kurban-bajramsku poruku vjernicima je uputio glavni imam Zagrebačke džamije Aziz Alili. U poruci se posebno osvrnuo na važnost hadža - hodočašća u sveta mjesta Meku i Medinu, Arefat i Kjabu te na značaj Bajrama - prinosa žrtve.

Podsjetio je da je Kurban - bajram u svetim mjestima za muslimane ove godine najposjećeniji te je okupio oko 3 miliona islamskih vjernika. Dodao je da tim hodočašćem muslimani ispunjavaju zavjete iz Kur'ana.

Islam, kazao je, pridaje veliki značaj jedinstvu, bratstvu i solidarsnoti, a hadž se upravo manifestira kroz te vrijednosti.

Podsjetio je na njihova osnivača Muhameda koji je pomirivao zavađena plemena, brisao razlike i stvarao monolitno i jedinstveno društvo. Upućivao je plemena, narode i generacije kroz stoljeća na korake ljubavi, sloge, jedinstva i solidarnosti.

Aziz Alili potom se zapitao koliko su danas te vrijednosti prisutne među hodočasnicima, dodavši kako je islamski svijet danas razjedinjen. Po njegovim riječim većina islamskih država danas je neefikasna i nedemokratska. U godini koja je iza nas kulminiralo je nezadovoljstvo stanovništva pa smo bili svjedoci previranjima unutar nekih islamskih zemalja. Tokom proteklih pet godina scenarij u arapskim zemlajma je isti, ista konfuzija i isti dramatični kraj.

Evropska sudbina muslimana u mnogome određuje gibanja na islamskom istoku i na Sredozemlju. Hadž bi trebao poslužiti kao primjer kontunuiteta iz kojega proizlazi velika snošljivost i otvorenost islama, istaknuo je.

Glavni imam Zagrebačke džamije Alili je posebno osudio nedavni napad na američku ambasadu u Sarajevu. Naglasio je kako islamske vjernike zabrinjava nasilje, teror i zločin koji se čini u ime vjere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: