{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proslava Kurban-bajrama u Zagrebačkoj džamiji

F
16.11.2010. u 12:23
0
0
Proslava Kurban-bajrama u Zagrebačkoj džamiji
0
Proslava Kurban-bajrama u Zagrebačkoj džamiji
Foto: Arhiv
Muslimani diljem svijeta slave jedan od najvećih islamskih blagdana Kurban Bajram čija su obilježja molitva, žrtva (kurban) i hodočašće (hađ) u sveta mjesta Meku i Medinu, a središnju bajramsku svečanost i molitvu u zagrebačkoj džamiji predvodio je jutros muftija Šefko Omerbašić, predsjednik Meršihata islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj.
Nakon prigodnih molitvi uz taj veliki blagdan Šefko Omerbašić se osvrnuo na brojne krize - ekonomske, moralne i ljudske – koje uništavaju ljudski rod. Posebno je upozorio na ljudsku pomamu i bogaćenje i strah od siromaštva rekavši da se u tome očituje nedostatak vjere i morala. Dodao je da su korupcija i mito zahvatili cijelo društvo, a što je najgore i organe vlasti.

"Brojne osobe iz vlasti izgubile su svaki osjećaj za ljudsko i mnogo je onih koji da učine nešto za državu uzimaju sve što nađu pred njima", rekao je.

Upozorio je da nemoralne ponude nisu strane ni pripadnicima islama ako se nađu u takvim situacijama. Založio se za solidarnost među članovima islamske zajednice na pomoć siromašnima, na jačanje vjere i očuvanje vlastitog identiteta.

Ponovio je da su vjernicima Kurban Bajram čestitali i predstavnici hrvatskih državnih vlasti.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što je ove godine iz islamske vjerske zajednice u Zagrebu u Meku i Medinu hodočastilo 74 njihova člana (hađije) što je do sada najviše otkako zajednica postoji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: