Regija
0

Proslava Bajrama na Kosovu

FENA
U svim džamijama na Kosovu obilježen je u utorak ujutro Ramazanski bajram, a središnja je svečanost organizirana u glavnoj prištinskoj džamiji, u kojoj je vjerski obred vodio predsjednik Islamske zajednice Kosova, muftija Naim Ternava.

Ternava je, obraćajući se muslimanskim vjernicima na Kosovu, istaknuo kako su mjesec ramazan i bajramski praznici protekli u solidarnosti, razumijevanju, toleranciji i brizi za siromašne.

Predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci čestitali su muslimanskim vjernicima i predsjedniku Islamske zajednice Kosova, muftiji Ternavi, najveći muslimanski blagdan, istaknuvši u svojim porukama kako je riječ o prvoj proslavi tog praznika u neovisnom i slobodnom Kosovu.

Odlukom kosovskog ministarstva obrazovanja u utorak i srijedu na Kosovu ne rade škole, a srijeda je neradni dan.

Bajram su muslimanskim vjernicima i Islamskoj zajednici čestitali i najviši predstavnici katoličke zajednice na Kosovu. Odnosi između pripadnika muslimanske vjere, kojoj pripada najveći broj građana Kosova, i katoličke zajednice na Kosovu vrlo su dobri, dok su odnosi s pravoslavnom zajednicom, zbog sukoba od prije devet godina, još uvijek zahlađeni, premda u posljednjih nekoliko godina nije zabilježen nijedan međuvjerski incident na tom području.