{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Propadnu li hrvatski pregovori, propada ideja euro integracija

F
24.6.2009. u 15:43
0
2
Propadnu li hrvatski pregovori, propada ideja euro integracija
0
Propadnu li hrvatski pregovori, propada ideja euro integracija
Foto: AP
Propadnu li hrvatski pregovori (s EU), propada i ideja ujedinjene Evrope, rekao je u srijedu predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader komentirajući najnovije otkazivanje pristupne konferencije, zbog slovenske blokade.
Sanader je to izjavio na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima HUP-a i sindikata.

Češko predsjedništvo u srijedu je odlučilo otkazati pristupnu konferenciju s Hrvatskom planiranu za petak, 26. juna, jer zbog slovenske blokade nema nijednog poglavlja koje bi se moglo otvoriti ili zatvoriti.

Ujedinjena Evropa i evropske integracije se temelje na vrijednostima koje zagovara Hrvatska, a koje Slovenija nažalost i na svoju štetu demantira, odnosno svojim ponašanjem prema Hrvatskoj dovodi u pitanje, rekao je Sanader te dodao da su te vrijednosti saradnja, međunarodno pravo i načelo solidarnosti.

"Nastavi li Slovenija s ucjenama prema Hrvatskoj, a jučer smo čuli nove ucjene, u kojima se kaže da mi trebamo prihvatiti neki sporazum koji je Hrvatska odavno odbacila, onda možemo postaviti pitanje zašto Slovenija nije prihvatila sporazum koji je zadnji bio na stolu i koji je prihvatio Hrvatski sabor", rekao je Sanader.

Istaknuo je da je hrvatski prijedlog bio da se pitanje granice odvoji od pregovora, kao što je bilo u slučaju slovenskog ulaska u Uniju.

"Ništa drugo ne tražim od gospode u slovenskom državnom vrhu nego da primijene isto načelo koje je bilo primijenjeno na Sloveniju, a to je da postoji otvoreno pitanje koje niko ne niječe i da Slovenija deblokira pregovore Hrvatske s EU-om i pusti Hrvatsku da završi svoj dio posla, a kad budemo u EU-u rješavat ćemo pitanje granice", rekao je hrvatski premijer.

Upitan smatra li da je švedsko predsjedništvo EU-a diglo ruke od slovensko-hrvatskog spora, rekao je da nitko nije digao ruke ni od koga. "Ako se dignu ruke od ovoga, dižu se od ujedinjene Evrope", dodao je Sanader, jer Evropa ima šansu samo ako se temelji na načelima svojih osnivača .

Ponovio je da Hrvatska neće dati "ni centimetar teritorija" za nastavak pregovora i članstvo u EU-u.

Hrvatski premijer je ocijenio da bi najnoviji događaji mogli utjecati na rast euroskepticizma u Hrvatskoj i Evropi i na eurointegracije u cjelini.

Upitan smjenjuje li hrvatska vlada ambasadora pri UN-u Nevena Juricu, odgovorio je da se s predsjednikom Stjepanom Mesićem dogovorio o nekoliko kadrovskih rješenja koja su u proceduri i da će sve biti poznato nakon što se ona završi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: