Daily Telegraph
0

Pronevjere i korupcija na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Londonski Daily Telegraph izvještava u četvrtak da su Evropska unija i Ujedinjeni narodi odustali od istrage o navodnim ozbiljnim pronevjerama i korupciji vezanim za sedamdesetak miliona eura koje je Bruxelles uputio na Kosovo.

List saznaje da su postojali dokazi o krađi, podmićivanju i kršenju propisa o tenderima u aktivnostima koje je od 1999. do 2008. finansirala EU, a provodio UNMIK.

Sredstva EU-a namijenjena ekonomskoj obnovi Kosova proizvela su, preme Daily Telegraphu, 12 navodnih krivičnih djela i 27 primjera navodnog kršenja propisa vezanih za dodjelu ugovora i nepotizam.

Te podatke je prikupila istražna radna grupa koju je predvodio UN, ali je u njoj bilo i predstavnika OLAF-a, Evropskog biroa za borbu protiv prevara.

Grupa je završila svoj rad u junu 2008., a Daily Telegraphu je predočen interni dokument u kojem se zaključuje da "popratne radnje nisu predviđene", iako su istražitelji UN-a preporučili krivičnu istragu.

List navodi da su dužnosnici UN-a, nakon prošlogodišnjeg proglašenja nezavisnosti Kosova, zaključili da "ne raspolažu sredstvima za nadgledanje eventualnih popratnih aktivnosti".