{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronevjere i korupcija na Kosovu

F
7.5.2009. u 13:04
0
1
Pronevjere i korupcija na Kosovu
0
Pronevjere i korupcija na Kosovu
Foto: Reuters
Londonski Daily Telegraph izvještava u četvrtak da su Evropska unija i Ujedinjeni narodi odustali od istrage o navodnim ozbiljnim pronevjerama i korupciji vezanim za sedamdesetak miliona eura koje je Bruxelles uputio na Kosovo.
List saznaje da su postojali dokazi o krađi, podmićivanju i kršenju propisa o tenderima u aktivnostima koje je od 1999. do 2008. finansirala EU, a provodio UNMIK.

Sredstva EU-a namijenjena ekonomskoj obnovi Kosova proizvela su, preme Daily Telegraphu, 12 navodnih krivičnih djela i 27 primjera navodnog kršenja propisa vezanih za dodjelu ugovora i nepotizam.

Te podatke je prikupila istražna radna grupa koju je predvodio UN, ali je u njoj bilo i predstavnika OLAF-a, Evropskog biroa za borbu protiv prevara.

Grupa je završila svoj rad u junu 2008., a Daily Telegraphu je predočen interni dokument u kojem se zaključuje da "popratne radnje nisu predviđene", iako su istražitelji UN-a preporučili krivičnu istragu.

List navodi da su dužnosnici UN-a, nakon prošlogodišnjeg proglašenja nezavisnosti Kosova, zaključili da "ne raspolažu sredstvima za nadgledanje eventualnih popratnih aktivnosti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: