Regija
1

Pronađena tijela troje nestalih u eksploziji u Kragujevcu

SRNA
Foto: RTS
Foto: RTS
U Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu pronađeni su posmrtni ostaci troje nestalih u eksploziji, čime se broj nastradalih popeo na četiri, saopćeno je iz Ministarstvo odbrane Srbije.
U saopćenju se navodi da su tijela pronađena nakon intenzivne potrage, pri čemu su, s obzirom na izuzetno složene uslove, korišteni svi raspoloživi ljudski potencijali i tehnički kapaciteti.

"U skladu sa nalogom nadležnog tužioca u toku je identifikacija posmrtnih ostataka", navodi se u saopćenju.

Od Ministarstva odbrane Srbije podsjećaju da je Komisija za ispitivanje okolnosti nastanka vanrednog događaja, koju je formirao ministar Zoran Đorđević jučer počela sa radom, dok je danas započeo vanredni Inspekcijski nadzor u Tehničko remontnom zavodu koji sprovodi Inspektorat odbrane.

Saučešće porodicama nastradalih uputili su ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

U eksploziji koja se dogodila 28. februara tokom gašenja požara u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu poginuo je potpukovnik Vojske Srbije Miroslav Perišić, dok je povrijeđeno 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a.

Prva eksplozija se dogodila u 13:20 sati u magacinu u kome je bila velika količina tromblonskih mina i drugih vrsta municije.



Tokom gašenja požara došlo je do još jedne eksplozije u 13.45 sati, a potom se krov magacina urušio od visoke temperature tokom gašenja požara.