Tradicija vjerskih zajednica
0

Proljetna šetnja beogradskim ulicama povodom Dana džamija

SRNA
Foto: Blic
Foto: Blic
U Beogradu je, povodom Dana džamija, organizovana "Proljetna šetnja prijatelja" u kojoj je učestvovalo više destina građana predvođenih velikodostojnicima tradicionalnih vjerskih zajednica u Srbiji.

Šetnju su predvodili muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, episkop hvostanski Atanasije Rakita, beogradski rabin Isak Asije, predsjednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak i predsjednica opštine Stari grad Mirjana Božidarević.

Šetnja je upriličena beogradskim centralnim ulicama - Ulicom kralja Petra ka Knez Mihailovoj do Trga Republike, gdje su građani mogli da se upišu u "Knjigu prijatelja", a nakon šetnje svi zainteresovani su mogli da posjete i beogradsku Bajrakli džamiju. 

Islamska zajednica je 18. mart uvrstila u svoj kalendar kao Dan džamija i on se već četiri godine obilježava kao podsjećanje na noć kada su, nakon martovskog pogroma kosovskih Srba, zapaljene Bajrakli džamija u Beogradu i niška Hadroviča džamija, te napadnute zvornička i novosadska džamija.

Ovaj dan je i podsjećanje na nemire koji su se dešavali na Kosovu i Metohiji. 

Prethodno je Kulturno društvo Islamske zajednice Srbije "Gajret" u Etnografskom muzeju organizovalo skup "Naši hramovi - naš amanet" na kome je prikazan i video-snimak na kome se vidi kako su demonstranti, nakon što su probili policijski kordon, provalili u dvorište Bajrakli džamije, razbili prozore i zapalili objekat. 

U neredima je tada do temelja izgorjela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga. 
Predsjednica "Gajreta" Lejla Alomerović istakla je da je cilj skupa da se osudi i održi u sjećanju zločin nad hramovima islamske vjerske zajednice, ali i zločini nad svim hramovima, svih religija u našoj zemlji.