{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Program rehabilitacije za žrtve torture

F
9.12.2008. u 11:44
0
0
Program rehabilitacije za žrtve torture
0
Program rehabilitacije za žrtve torture
Međunarodna mreža pomoći (IAN) saopćila je u ponedjeljak da je počela realizaciju projekta "Sveobuhvatni program rehabilitacije za žrtve torture u Srbiji i Bosni i Hercegovini".
Prema tom projektu u naredne tri godine bi pomoć stručnjaka trebalo da dobije oko 1.000 žrtava torture u logorima tokom ratova devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji i članovi njihovih porodica, kao i sadašnje žrtve policijske torture i nečovječnog postupanja.

Svi oni će moći da dobiju besplatne psihoterapeutske, medicinske, psihosocijalne i pravne usluge da bi što uspješnije prebrodili posljedice koje na fizičko i mentalno zdravlje ostavlja tortura.

Stručnu pomoć žrtve torture će u Srbiji moći da dobiju u Centru za rehabilitaciju žrtava torture koji djeluje u okviru Međunarodne mreže pomoći u Beogradu, a u BiH u specijalizovanim centrima formiranim pri Domu zdravlja "Sveti Nikola" u Milićima i Općoj bolnici u Trebinju.

Ti novi centri za rehabilitaciju žrtava torture u BiH bit će, kako je saopćeno, opremljeni odgovarajućim tehničkim aparatima, a profesionalci koji su uključeni u rad sa žrtvama imat će stručnu obuku za sve vidove pomoći žrtvama ratne i policijske torture.

Program rehabilizatcije za žrtve torture usmjeren je i na podizanje svijesti građana i nadležnih u organima i institucijama Srbije i BiH o problemima vezanim za pojave torture.

Međunarodna mreža pomoći podsjeća da, uprkos tome što je veliki broj zemalja potpisao Konveciju UN-a koja ne dozvoljava bilo koji oblik torture pod bilo kojim okolnostima, veliki broj ljudi u svijetu je izložen torturi, a počinici često ostaju nekažnjeni.

Program rehabilitacije žrtava torture u Srbiji i BiH finansirala je Evropska komisija s oko 750.000 eura, a nešto više od 213.000 eura uložio je Dobrotvorni fond Ujedinjenih nacija za žrtve torture.

Zahvaljujući radu beogradskog Centra za rehabilitaciju žrtava torture, dosad je u Srbiji psihološku, psihijatrijsku, medicinsku i pravnu pomoć dobilo više od 2.000 žrtava torture i članova njihovih porodica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: