Snežana Malović
0

"Prognoze o hapšenju Mladića i Hadžića su kontraproduktivne"

SRNA
Snežana Malović
Snežana Malović
Ministrica pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da je svaka progognoza o tome kada će biti uhapšeni Ratko Mladić i Goran Hadžić kontraproduktivna.

Malovićeva je rekla da nema sumnje da Srbija ulaže sve napore da bi se Hadžić i Mladić našli u Hagu.

"Ne znam da li može da se učini više da oni budu uhapšeni, ali sigurna sam da mora. Jedini pravi odgovor jeste da se njih dvojica nađu u Hagu", rekla je Malovićeva za "Politiku". 

Ona je istakla da ima povjerenje u profesionalnost i jasnu volju članova Akcionog tima, koji su odlučni da taj posao dovedu do kraja. 

"Uverena sam da će njihovi napori uroditi plodom - Mladić i Hadžić će se naći pred licem pravde. Interes Srbije nije da ratni zločinci slobodno šetaju. Informacije iz Akcionog tima ne cure, u tom telu sede odgovorni ljudi, koji su profesionalci", rekla je Malovićeva. 

Ona je ponovila da će Visoki savjet sudstva otkloniti sve nedostatke na koje je ukazala Evropska komisija i da će reforma pravosuđa biti dovršena po evropskim standardima. 

Malovićeva je istakla da je veliki broj zaostalih sudskih predmeta naslijeđeno stanje, te da je nerealno očekivati da se za nepunu godinu riješe svi zaostali predmeti iz prošlosti, koji su se gomilali. 
Ona smatra da je napredak evidentan, ali da svakako mora biti bolje. 

"Izveštaj Visokog saveta sudstva iz avgusta ove godine o radu sudova već pokazuje da je efikasnost povećana, posebno u oblasti privrednih sudova, što je od ključnog značaja za zaštitu investicija u Srbiji", navela je ona. 

Malovićeva je podsjetila da je država donijela jasan i snažan institucionalni i zakonodavni okvir za uspješnu borbu protiv korupcije i da sada predstoji njegova primjena, kao i rad na jačanju nezavisnih institucija. 

"Nedopustivo je da korupcija bude bilo gde zastupljena kod nosilaca najvažnijih javnih funkcija, onih od kojih zavisi sudbina građana", rekla je Malovićeva i dodala da je za uspješnu borbu protiv korupcije potrebno da se ona sasječena u samom vrhu.