{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proglašeno vanredno stanje: Poplavili istočni dijelovi Makedonije

A
2.2.2015. u 12:18
0
24
Proglašeno vanredno stanje: Poplavili istočni dijelovi Makedonije
0
Istočne dijelove Makedonije je u kratkom vremenskom razdoblju zahvatio i drugi val jakih padavina, a tamošnje vlasti su proglasile vanredno stanje.
Izlijevanje brane Kalimanci kod Makedonske Kamenice izazvalo je enormni porast vodostaja rijeke Bregalnice, koja ponajviše prijeti naseljima u Štipu. Poplavljena su poljoprivredna imanja u tom dijelu toka Bregalnice, ali za sada nema većih šteta u samom gradu.

Nekoliko sela je odsječeno zbog poplava, a ekipe makedonske policije, vojske i civilne zaštite su neprekidno na terenu i pomažu ugroženom stanovništvu.

Premijer Nikola Gruevski je noć proveo u Štipu, a i drugi članovi vlade Makedonije tokom dana pristižu u ugrožena područja. 

Crna rijeka u regiji Pelagonije se također izlila iz svog korita i poplavila oko pet hiljada hektara površine. Riječ je o poznatoj žitorodnoj regiji Makedonije, a štete na usjevima će tek biti procjenjivane.

Nekoliko naselja na istoku Makedonije je ostalo bez napajanja električnom energijom, a nadležne ekipe rade na otklanjanju kvarova na elektrodistributivnoj mreži.

Tokom dana se očekuje zasijedanje kriznog štaba u Skoplju, na kojem će biti utvrđene nove mjere i način pomoći ugroženom stanovništvu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: